Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Med najboljšimi »Najbarjanske zgodbe« tudi Flora Drobnič z Brezovice

V Cankarjevem domu na Vrhniki je 22. maja potekala zaključna prireditev »Najbarjanska zgodba« na kateri so razglasili zmagovalce omenjenega literarnega natečaja.

Na natečaj, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Mah teater, se je odzvalo devet osnovnih šol iz šestih občin. Literarna dela je oddalo sedem osnovnih šol. Miran Setnikar, pobudnik literarnega natečaja in predsednik Mah teatra je dejal, da v dobi informatike, virtualnih socialnih omrežij in serijske proizvodnje hollywoodske filmske industrije pozabljamo na svet okoli sebe. Prispele zgodbe je pregledala strokovna komisija v sestavi Sonja Žakelj, direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika, Dragica Krašovec iz Mah teatra in Tatjana Oblak Milčinski iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika. Ta je med mlajšimi pisci izbrala tri zgodbe, katerih mladi literati so prihajali iz OŠ Log Dragomer, vsem pa sta bili mentorici Maruša Brozovič in Mojca Bašič: Veronika Pogačar (5. b.) z zgodbo »Štorkljin prijatelj«, Cecilija Podobnik (4. b) z zgodbo »Skrivnostni jelen« in Maj Svete (5. b) z zgodbo Mev mačka in zaklad Ljubljanskega barja. Med starejšimi sta izstopali zgodbi »Barjanska pošast« Flore Drobnič (9. b, OŠ Brezovica, mentorica Andreja Dobnikar) in »Tulipanova pripoved«, avtoric Klare Matkovič ter Bine Fefer (OŠ Antona Martina Slomška, mentorica Martina Kokelj). Naziv »najbarjanska zgodba 2023« si je prislužila zgodba devetošolke Ize Zrnec iz OŠ Ivana Cankarja Vrhnika z naslovom »Nazaj«. Zbranim so v kratkem nagovoru čestitali tudi župan Občine Log-Dragomer Miran Stanovnik, direktorica Cankarjeve knjižnice Sonja Žakelj in vodja vrhniške območne izpostave JSKD Nataša Bregant Možina. »Upam, da bo natečaj postal stalnica v našem lokalnem okolju.

Da boste mladi literati izbrskali še kakšno zanimivost, ki se bo postavila ob bok bogati naravni in kulturni dediščini Barja in Polhograjskih Dolomitov,« pa je nagovoril mlade literate še Setnikar. Prireditev je s harmoniko obogatil Domen Mulej, sledila je še krajša dramska uprizoritev Jalnovih Bobrov igralcev in igralk Mah teatra. Prireditev so podprle občine Borovnica, Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Horjul, Log – Dragomer in Vrhnika ter javna sklada za kulturne dejavnosti - območni izpostavi Vrhnika in Ljubljana okolica. Hvala tudi glavnemu pokrovitelju CGP Novo mesto.

Vse osnovne šole bodo prejele povabilo k sodelovanju za izbor Najbarjanske zgodbe za leto 2024, kjer bodo priložena tudi navodila kako in na kakšen način lahko otroci sodelujejo.

Jakob Rus

Oglejte si tudi