Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
8°C
3°C
JUTRI
3°C
2°C
Deli
1025

Mešani pevski zbor Brezovica praznuje 20 let

Ob dvajseti obletnici aktivnega delovanja je Mešani pevski zbor Brezovica priredil krajši koncert po zahvalni maši. Potekal je prvo decembrsko soboto, v cerkvi sv. Antona Puščavnika na Brezovici.

Mešani pevski zbor Brezovica ohranja in nadaljuje 300-letno tradicijo cerkvenega petja na Brezovici. Zbor v tej sestavi deluje že dvajset let, v teh letih pa je širil svoj repertoar, ki obsega že več kot štiristo skladb. Pod njihovim okriljem se izobražujejo in izpopolnjujejo mladi organisti in pevci. Pevci ohranjajo stare navade, posegajo po zakladnici ljudskega izročila, skladbah slovenskih in tujih skladateljev ter priredbah starejših in mlajših ustvarjalcev. Zbor sodeluje s priznanimi dirigenti in skladatelji, v projektih pa s priznanimi zbori. Aktivno se udeležuje pevskih revij in nastopov ob kulturnih in drugih prireditvah v domačem kraju, Sloveniji in tujini. Vsako leto prepevajo v projektu Dan ljubezni, na pevskem taboru v Stični in v Tednu ljubiteljske kulture.

Pod vodstvom Toneta Rozmana, ki zbor vodi že zadnjih enajst let, je zbor dosegel vrsto uspehov, leta 2007 je bil izbran za revijo Sozvočja osrednje Slovenije v Zagorju. Istega leta se je udeležil Mednarodnega tekmovanja sakralne glasbe v Podgori pri Gorici v Italiji, kjer je leta 2010 dosegel drugo mesto, leta 2011 pa tretje mesto v absolutni kategoriji. Novembra leta 2011 so pevci nastopili na regijskem tekmovanju osrednje Slovenije v Kočevju, kjer so prejeli srebrno priznanje. Istega leta je Občina Brezovica Mešanemu pevskemu zboru podelila najvišje priznanje – grb občine Brezovica, priznanje za posebne dosežke pa jim je podelila območna izpostava Javnega sklada RS.

Pred njihovim koncertom je tako potekala zahvalna maša, med katero so že zapeli nekaj pesmi ob spremljavi orgel: Oznanil je angel, K nebu povzdignimo solzne oči, Vi, oblaki, ga rosite in druge. Med koncertom so zazvenele pesmi Bourree, Zahvala, Marija z Ogrskega gre, Drugi advent, priredba pesmi Ave Maria in pesem Ko dvigneš me.

Na orgle sta zaigrala Matej Plevnik in Ana Žitko, na violino Petra Rozman, kot solista pa sta zapela Angelca in Damjan Plevnik.

Priznanja za pet, deset ali več kot dvajset let aktivnega prepevanja je posameznikom podelila Tatjana Avsec, vodja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti območne izpostave Ljubljana okolica.

Koncertu je prisluhnil tudi župan Metod Ropret in pa seveda župnik Jožef Poje, ki je zboru ob njihovi obletnici delovanja čestital in jim zaželel še veliko let prepevanja s takšnim veseljem, kar pa jim želimo tudi mi.

 

Eva Povirk

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij