Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

IZLET IN PIKNIK DU PODPEČ - PRESERJE

V maju, v torek dne, 9.5.2023 smo se člani  DU PODPEČ – PRESERJE  odpravili na izlet na Kras in Vipavsko dolino. Prvič po COVIDU se je prijavilo  rekordno število članov, tako, da smo se odpeljali z večjim avtobusom in je bil polno zaseden.

Najprej smo si ogledali kobilarno Lipica. V aprilu in prvi polovici maja kobile  žrebijo,  zato je bilo v ogradah na prostem  veliko kobil s svojim  naraščajem. Po ogledu kobilarne smo pot nadaljevali na kmečki turizem na degustacijo suhomesnatih dobrot, sira in več  vrst vina. Vse te izdelke smo lahko tudi kupili.

Izlet  smo nadaljevali na Cerje, kjer stoji 25 m visok Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini naroda. Iz razgledne ploščadi na vrhu stavbe se nam odpre pogled na Jadransko morje, Furlansko dolino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.  Mimo mnogih pogorišč, ostankov gozdnih požarov, ki so divjali v lanskem letu in spremenili krajino, smo se odpeljali  v Vipavsko dolino  na kosilo  in nato proti domu. 


Tudi letos smo pripravili piknik.  Zbrali smo se pri polharski koči pod Rakitno v petek, 16.6.2023 ob 13.00 uri. Na začetku smo vse člane postregli z aperitivom. Jedli smo odličen pasulj in  tri vrste mesa z žara s prilogo. Poskrbljeno je bilo za pijačo  in pecivo, ki so ga napekle  naše članice.  Za kratek čas nas je malo poškropil dež, kar pa ni zmotilo dobrega razpoloženja.

Med pripravo piknika med 11.00 in 12.00 uro je potekala 3. etapa kolesarske dirke po Sloveniji, ki je vodila mimo nas, zato smo za krajši čas prekinili s pripravami  in odšli navijat in spodbujat kolesarje ob trasi dirke.

Za vso organizacijo piknika smo poskrbeli člani upravnega in nadzornega odbora DU Podpeč- Preserje.

Po končanem  pikniku pa smo vse pospravili in očistili.

Naj vas na koncu spomnimo in povabimo na izlet septembra, gremo na Koroško in Štajersko. Ob vsem boste pravočasno obveščeni.

Pred nami sta dva meseca »dopusta«. Vsem našim članom želimo, da ga preživijo čim  lepše.

DU PODPEČ – PRESERJE  UO in NO

Zapisala: Iva Intihar

Oglejte si tudi