Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
1°C
-2°C
TOR.
3°C
-4°C
Deli
987

Častna občanka je Helena Pogačar

Na letošnji slavnostni akademiji ob prazniku občine Brezovica je najvišje priznanje in naziv »častni občan« prejela Helena Pogačar z Rakitne, ki je s svojim delom pomembno prispevala k razvoju lokalne skupnosti. Za priznanje za njeno življenjsko delo jo je predlagala Krajevna skupnost Rakitna. Helena Pogačar se je rodila 23. 8. 1950. Kot so predlagatelji zapisali v obrazložitvi, je seznam uradnih funkcij Pogačarjeve v lokalni skupnosti tako dolg, da ga najbrž ni mogoče našteti brez napak. »Še številnejši pa so njeni neuradni angažmaji v javnih zadevah in tudi za pomoč šibkim. Helena Pogačar je zaradi svojih izjemnih organizacijskih sposobnosti, ugleda, optimizma in zagnanosti že več kot tri desetletja nepogrešljiv steber vsega javnega življenja v Rakitni, pa tudi širše,« so zapisali v obrazložitvi. Bila je članica Sveta KS Rakitna v več mandatih v 80. in 90. letih, ko je KS organizirala izgradnjo ali prenovo obstoječe javne infrastrukture v kraju: šole, knjižnice, pokopališča s poslovilno vežico, vodovoda, telefonskega in kabelskega omrežja ter krajevnih cest. Helena Pogačar je tudi ključna sodelavka pri organizaciji najrazličnejših prireditev, od proslav, prek obdarovanj, ekskurzij, kulturnih gostovanj do čistilnih akcij. Od ustanovitve dalje je zadnjih deset let predsednica Društva upokojencev Rakitna, ki je najbolj aktivno društvo v kraju. Skrbi za vključenost, dobro počutje in pomoč starejšim, ki so sicer pogosto osamljeni in materialno prikrajšani. Obiskuje krajane, ki so v domovih za ostarele. Kot prostovoljka Rdečega križa pomaga številnim posameznikom pri vsakodnevnih opravilih in dostopu do zdravstvenih storitev. »Prav tako pomembno je, da motivira številne druge, da so dejavni. Podpira vse, ki imajo talente ali kaj znajo, in jih tudi promovira. Nesebična družbena aktivnost in pomoč drugim ji pomenita smisel življenja. Vedno in povsod zazna potrebe, odreagira, predlaga rešitev in priskoči na pomoč. Pri tem je ni ustavila niti bolezen. Vedno naredi vse, kar je v njeni moči. In tega ni malo, saj je komunikativna in priljudna in zato marsikdaj doseže to, česar drugi ne bi uspeli. Helena Pogačar je ena najbolj zaslužnih oseb za izgradnjo materialnih pogojev za kakovostno bivanje v Rakitni, predvsem pa je ključna oseba družabnega življenja in humanitarnega delovanja v zadnjih desetletjih,« je še za pisano v obrazložitvi predlagateljev priznanja.

 

Gospo Heleno smo za krajši intervju poprosili na svečanosti.

 

Kaj vam pomeni priznanje občine in naziv, ki ste ga prejeli?

 

Sem pozitivna in obenem tudi skromna oseba, a to priznanje mi pomeni zadoščenje za nas vse, za moje prijatelje in mene osebno, da sem lahko vztrajala v prostovoljnem delu skoraj štiri desetletja. Sem zelo vesela in hvaležna za vso podporo. Z veseljem sem delala, da smo pridobili vso potrebno infrastrukturo na Rakitni, vložila veliko prostega časa, pri tem pa skrbela še za dva majhna otroka, kar ni bilo vedno lahko. Vesela in hvaležna sem tudi za vse tisto, kar so mi moji prijatelji pri tem delu nudili in za vso njihovo pomoč.

 

Kdo pa je Helena Pogačar za tiste, ki vas ne poznajo?

 

(smeh) Helena Pogačar je bila dolgoletna frizerka v Ljubljani in tudi doma sem ljudi lepšala (smeh). Bila sem kot nek duhovni spovednik ali prijatelj, ker sem vsakogar poslušala in so me vsi imeli radi. Vsi so me podpirali in zato jim tudi sedaj vračam vse dobro; predvsem starejšim, ki jih z veseljem obiskujem na domovih. Sem predsednica Društva upokojencev Rakitna in sodelujem z Rdečim križem, tako da na teh dveh področjih naredim ogromno prostovoljnega dela.

 

Še vedno ste torej predsednica DU Rakitna?

 

Ja, mineva že tretji mandat (smeh) … in že prosim naokrog za zamenjavo, ampak se do sedaj ni še nič zgodilo (smeh). Sedaj pa ste mi namenili še to priznanje in mi naložili še večje delo in obveznost, tako da bom morala verjetno prevzeti še en mandat (smeh).

 

Ste izredno pozitivna in nasmejana oseba. Kakšen je vaš moto, življenjsko vodilo?

 

To je pa vodilo moje mame. Moja mama je vedno rekla: »Otroci, če želite biti srečni, imejte odprta vrata za vse, naj bo revež ali bogataš. Kar boste zjutraj dali, boste popoldan dobili nazaj.« In točno tako živim tudi sama, kar se meni obrestuje. Spoštujem njene besede, tako kot vsi moji bratje in sestre. Vsi živimo po tem vodilu.

 

Kaj radi počnete v prostem času, kaj vas veseli?

 

Imam toliko dejavnosti in obveznosti (smeh), da prostega časa skoraj nimam (smeh). Ko si vzamem čas zase, pa se zelo rada družim s svojimi sodelavkami iz službe, prirejamo razne »žure« (smeh). Veliko potujem naokoli tudi s pevskim zborom iz Rakitne, veliko pa delam tudi na področju mladine, da bi imeli kakšen prostor ali kotiček, namenjen posebej njim.

 

Kako bi ocenili vzdušje in življenje na Rakitni?

 

Ne bi ga zamenjala za nič na svetu! Z veseljem opravljam tudi vse delo povezano z lokalno skupnostjo in društvi, ki tukaj delujejo. Hodim tudi na vse občne zbore in vem, kako delujejo. Imam ekipo za seboj, ki krasno deluje. Človek sam ne more narediti nič. Zato sem hvaležna vsem, tako občini kot krajevni skupnosti, društvom, ker me spremljajo, podpirajo in mi pomagajo.

 

Še malo za hec, malo zares – si še vedno sami urejate pričesko?

 

Oh, to pa vedno (smeh). Postrižem in polepšam tudi tiste ljudi, ki jih obiščem po domovih in tiste, ki sami ne morejo k frizerju. To počnem z veseljem in ob tem pozabim tudi na svojo bolezen, ker sem že dvakrat šla čez težko kalvarijo. Energija in ljubezen, ki ju dobim iz okolice, mi pomaga.

 

Vse čestitke letošnji častni občanki voščimo tudi v uredniškem odboru Barjanskega lista!

 

Vesna Novak

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij