Logo MojaObčina.si

Braslovče

JUTRI
32°C
13°C
NED.
32°C
16°C
Deli
1082

Podpis partnerskega dogovora za kvalitetno pitno vodo

V četrtek, 14. februarja so na Gradu Komenda župani vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline podpisali partnerski dogovor o medsebojnem sodelovanju v projektu drugega povabila dogovora za razvoj regij »IZGRADNJA INFRASTRUKTURE ZA KVALITETNO VODOOSKRBO V SAVINJSKI REGIJI – Občine Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec«, z koordinatorjem projekta Razvojno agencijo Savinja Žalec. Projekt sodi v prednostno naložbo  Vlaganje v vodni sektor  in specifični cilj in drugič  za večjo zanesljivost oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Predlagan je bil s strani Savinjske regije, minister Zdravko Počivalšek pa je že podpisal Dodatek k Dogovoru o razvoju regije, kamor je projekt umeščen, med MGRT in Razvojnim svetom Savinjske razvojne regije, dne 21.6.2018. Projektni predlog koordinira MGRT  in bo sofinanciran iz sredstev evropske kohezijske politike in proračuna RS. 
Pri pripravi projektne vloge za sofinanciranje sodeluje vseh šest občin Spodnje Savinjske doline, s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor. Glede na največji investicijski delež so občine imenovale odgovornega vodilnega partnerja projekta Občino Žalec  in odbor za koordinacijo operacije, ki ga sestavljajo predstavniki sodelujočih občin, predstavnik Javnega komunalnega podjetja Žalec ter predstavnik organizacije, izbrane za koordinacijo in vodenje operacije v fazi izvajanja. Ključen cilj je novogradnja in rekonstrukcija vodovodnih sistemov, da se izboljša varna oskrba prebivalcev doline s kakovostno pitno vodo ter zmanjšajo izgube le-te. Pogoj pa je, da mora omenjeni projekt zagotavljati pitno vodo za najmanj 10 tisoč prebivalcev.
Ocenjena vrednost upravičenih stroškov projekta je 2.439.828,00  evrov. Izvedba bo od potrditve projekta s strani MOP najkasneje do konca leta 2022. Vsaka  posamezna vključena občina znotraj projekta bo participirala financiranje komunalne infrastrukture glede na solastništvo le-te in sicer gre za sledeča območja izgradnje: Prva faza primarni vodovod Tabor – Braslovče – Prebold, (zadolžene občine Tabor, Prebold, Braslovče) druga faza primarni vodovod Zaplanina, Ločica, Vransko (zadolžene občine Vransko, Braslovče, Polzela, Prebold)  in tretja faza vodovod Grmovje – Železno – Hramše (zadolžena občine Žalec). 

Na sliki: Župani med podpisom dogovora.                                                 T. Tavčar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi