Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Florjanova maša v letuški cerkvi

Tudi letos so se gasilci Gasilskega poveljstva Občine Braslovče (GPO) zbrali na Florjanovi sveti maši, ki so jo v soboto, 4. maja, prav na god sv. Florjana, organizirali gasilci PGD Letuš.  

Gasilci sedmih PGD so se zbrali pred domom PGD Letuš, nato pa v povorki, ki je štela 97 uniformiranih gasilcev vseh starosti, odšli proti letuški cerkvi sv. Janeza Krstnika, kjer je mašo, ki je bila namenjena vsem  živim in pokojnim gasilcem, daroval braslovški župnik Milan Gosak. Ta je v pridigi nekaj besed namenil tudi zavetniku gasilcev sv. Florjanu.

Legenda o sv. Florjanu namreč pravi, da je bil rimski vojak in je služil vojsko okoli leta 300 našega štetja v provinci Norik blizu Dunaja na ozemlju današnje Avstrije. Prestopil je v krščansko vero in jo tudi učil ter oznanjal med vojaki in ljudstvom. Rimljani so v tistem času kristjane preganjali in tako ga je pooblaščenec cesarja Dioklecijana dal mučili in umoriti. Na noge so mu privezali mlinske kamne in ga vrgli v reko Enns. Kasneje je bil proglašen za mučenika in svetnika in zaščitnika vode in ognja.
Po končani slovesnosti v cerkvi sta zbrane gasilce pozdravila še župan Občine Braslovče Tomaž Žohar, ki je tudi sam vnet gasilec in predsednik domačega PGD Letuš, Primož Brinovec. Oba sta se gasilcem zahvalila za požrtvovalno, humano in nesebično pomoč, ki jo nudijo ob požarih, naravnih, prometnih in drugih nesrečah. 

Sledilo je še družabno srečanje gasilcev, ob tradicionalni zakuski s trdo kuhanimi jajci in domačim kruhom.
T. Tavčar
Na slikah nekaj foto utrinkov  s Florjanove maše v Letušu          

Oglejte si tudi