Oceni objavo

Udeležba na predaji predora Rabelj v uporabo

Na povabilo predstavnika upravljavca cest v Italiji ANAS ing. Pierpaola Di Marca in župana Občine Trbiž Renza Zanetteja sta se župan Občine Bovec Valter Mlekuž in zadolžen za mednarodne odnose Milan Štulc danes udeležila formalnega zaključka investicije v predor pri Rabeljskem jezeru.

Že vse od začetka načrtovanja sanacije predora pri Rabeljskem jezeru Občina Bovec odlično sodeluje z italijanskim upravljavcem cest ANAS ter deželnimi in lokalnimi oblastmi FJK.

16. aprila 2021 so se na mejnem prehodu Predel prvič srečali vodja teritorialne strukture ANAS Veneto (Benečija) in Furlanija Julijska krajina Mario Liberatore, vodja področja upravljanja omrežja Anas za Furlanijo Julijsko krajino Christian Calzolari, ing. Pierpaolo Di Marco – ANAS in župan Občine Trbiž Renzo Zanette, s slovenske strani pa župan Občine Bovec Valter Mlekuž, vodja sektorja za investicije v ceste pri Ministrstvu za infrastrukturo RS Tomaž Willenpartin drugi sodelavci. Investitorji so takrat predstavili sistem izvajanja del, ki pa je zajemal tudi popolne dolgoročne zapore ceste Trbiž-Bovec. Na vztrajanje župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, da je popolna zapora ceste zaradi migracije delavcev in študentov preko prelaza Predel, sploh pa v polni poletni turistični sezoni zaradi turistov, za slovensko stran nesprejemljiva, so pri ANASU sprejeli njegovo pobudo, da dela izvajajo v nočnem času. Vse dogovorjeno je ves čas izvajanja del tudi obveljalo.

Na današnjem simboličnem odprtju predore so vsi poudarili prav to odlično sodelovanje in ga prikazali kot primer dobre prakse, ki ni samoumevno. V imenu Občine Bovec se je o vsem ves čas rekonstrukcije predora z odgovornimi na italijanski strani pogovarjal Milan Štulc, pri Občini Bovec zadolžen tudi za mednarodno sodelovanje, za kar so mu bile danes izrečene posebne zahvale. Še pred povabilom na današnji dogodek je Štulc vodji omenjene investicije pri ANAS-u ing. Pierpaolu Di Marcu potožil tudi, da ob zaključku del na svoje mesto niso vrnili slike Marije z Jezusom, ki je prej krasila ta predor. Di Marco je, nevedoč, da je bila v predoru omenjena slika, nemudoma stopil v akcijo. Sliko na lesu so našli ter jo deloma restavrirali. Danes so jo prinesli na dogodek, samo odprtje pa je bilo prav zahvaljujoč temu tudi nadvse izvirno, saj sta župana Občin Bovec in Trbiž Valter Mlekuž in Renzo Zanette sliko ponovno postavila na svoje mesto in s tem predor predala svojemu namenu. Dogodka so se udeležili tudi podpredsednik Deželnega sveta FJK Stefano Mazzolini, predstavniki ANAS-a in predstavniki izvajalca del.

Na kratko je spregovoril tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in se iskreno zahvalil za posluh investitorja do prošenj in potreb Občine Bovec:

»Dragi prijatelji, res se vam iz srca zahvaljujem za to, da je bila vaša investicija za celotno območje, za naše delavce, ki se preko Predela dnevno vozijo na delo na Trbiž in nekateri večkrat tedensko v Ljubljano, za naše študente, ki se vozijo na študij v Ljubljano, ne nazadnje za tiste, ki so potrebovali zdravniško pomoč v bolnišnici na Jesenicah in seveda za vse turiste iz vse Evrope, minimalno obremenjujoča. To, da ste nam prisluhnili in imeli ves čas popolne zapore samo v nočnem času, da ste dela izvajali v glavnem samo ponoči, to je res vse hvale vredno. Zahvala, ki vam jo izražam, je tudi zahvala prebivalcev naše občine, ki potujejo po tej poti. Ob tej priložnosti opravičujem odsotnost vodje sektorja za investicije v ceste pri Ministrstvu za infrastrukturo RS Tomaža Willenparta, ki je v teh dneh žal odsoten, in prenašam njegove pozdrave in tudi zahvale vsem vam. Želim si, da bi tako sodelovanje vzdrževali še naprej in ga po potrebi tudi nadgradili. Pri prevoznosti mednarodno tako pomembne ceste, kot je ta preko Predela, so namreč vaše težave tudi naše in obratno. In premagamo oziroma rešujemo jih lahko samo s tako popolnim sodelovanjem, kot je to naše,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zanette in Mlekuž sta odprla še vsak svojo steklenico šampanjca, nato pa so se vsi skupaj odpeljali do Trbiža, kjer so na delovnem kosilu spregovorili tudi o nekaterih konkretnih projektnih zadevah. Beseda je zopet stekla o izpeljavi projekta usposobitve podzemnega predora med rudnikom Rabelj in Logom pod Mangartom za turistične namene, oboji pa so se strinjali, da morata tak projekt podpreti obe državi oziroma na italijanski strani FJK, z namenskimi sredstvi pa tudi EU. V ta namen so se danes dogovorili za organizacijo skorajšnjega srečanja predsednika FJK Massimiliana Fedrige in Ministra za gospodarstvo, turizem in šport RS Matjaža Hana v Logu pod Mangartom.

Županu Občine Bovec Renzu Zanetteju sta Mlekuž in Štulc potožila tudi, da se številni vozniki obregnejo ob izjemno slabo in luknjasto cesto (Via Manzini), ki pred Trbižem pri pokopališču zavije proti Ratečam in je tudi najbližji dovoz do avtoceste pri Trbižu. V zadovoljstvo obeh je Zanette obljubil, da bo ta cesta preplastena najkasneje v začetku maja.

Ing. Pierpaola Di Marca sta povprašala tudi, kako naj se pristopi pri ANAS-u, da bi lahko označili pohodniško pot Juliana Trail tudi na italijanski strani, kjer poteka v glavnem po glavni cesti, in če doslej še nihče ni našel prave rešitve, je danes Di Marco obljubil postavitev glede na potrebe JAT.

zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi