Oceni objavo

Spominski pohod h Krnskemu jezeru

Spominski pohod h Krnskemu jezeru v počastitev padlih in umrlih vojakov na soški fronti ter konca 1. svetovne vojne je letos potekal že 22. leto, letos prav na dan konca I. svetovne vojne, v soboto, 11. novembra 2023. Osrednji pohod se je začel v Lepeni pri Domu dr. Klementa Juga, slovesnost pri Krnskem jezeru pa je bila kot po navadi ob 12. uri.

Celotno organizacijo je prevzel in koordiniral dogajanje Kobariški muzej. Pohoda se je udeležilo okrog 200 pohodnikov in vabljenih gostov, Občino Bovec pa je ob upravičeni odsotnosti župana Valterja Mlekuža, ki se je sicer kot župan redno udeleževal vseh dosedanjih prireditev, zastopal podžupan Miro Bozja. V kulturnem programu so sodelovali kvintet orkestra Slovenske vojske, Moški pevski zbor Triglav Trenta in recitator Peter Cuder iz društva 1313. Zbrane so nagovorili Danijel Krivec, podpredsednik DZ RS in predsednik organizacijskega odbora, Marko Matajurc, župan občine Kobarid in slavnostni govorec brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol Slovenske vojske.

Vsi govorci so se spomnili 11. novembra, dneva, ko je bila uradno končana 1. svetovna vojna. V luči aktualnih dogodkov pa so vsi opozarjali na nesmiselnost vojn in izražali želje in upanja, da bi lahko nekoč vendarle živeli v idealnem svetu brez vojn. Prireditev je povezoval in vodil Martin Šolar.

Nato so pripravili še slovesnost pri madžarskem križu, kjer je spregovoril tudi veleposlanik Madžarske v RS Andor David, blagoslov in molitev pa je vodil vojaški kurat SV Milan Pregelj.

Oglejte si tudi