Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Prizadevanje za razvoj znotraj Biosfernega območja Julijske Alpe

V petek, 6. 1. 2023, je na Bledu na povabilo direktorja Javnega zavoda TNP Tita Potočnika ter koordinatorja Skupnosti Julijske Alpe in hkrati direktor Turizma Bohinj Klemna Langusa potekalo srečanje županov, direktorjev zavodov za turizem in direktorjev razvojnih agencij v Biosfernem območju Julijske Alpe.

Srečanja se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Tit Potočnik ter koordinator Skupnosti Julijske Alpe in direktor Turizma Bohinj Klemen Langus sta s sodelavci zbranim predstavila dolgoletna skupna prizadevanja na številnih področjih znotraj Biosfernega območja Julijske Alpe.  Kot so izpostavili, je ključnega pomena za uresničitev prizadevanj prav sodelovanje lokalnih skupnosti, turističnih institucij, razvojnih agencij in Javnega zavoda Triglavski narodni park kot upravljavca edinega narodnega parka v Sloveniji.

V tem smislu so se pogovarjali o trajnostni mobilnosti, upravljanju Biosfernega območja Julijske Alpe, o trajnostnem turizmu ter možnosti razvoja za prebivalce lokalnih skupnosti na tem območju. Gostitelja sta s sodelavci poudarila predvsem pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja na vseh naštetih področjih, udeleženci pa so v pogovoru in izmenjavi mnenj izpostavili zavedanje o pomembnosti usklajenega delovanja tako za doseganje skupnih ciljev kot za enoten nastop pri sprejemanju pomembnih odločitev na višjih ravneh.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je pri tem poudaril, da se je v zadnjih letih tudi odnos prebivalcev na območju TNP do samih pogojev sobivanja močno spremenil:

»Še pred nekaj leti smo tudi Občine znotraj parka TNP dojemali zgolj kot neko nujno zlo, ki pomeni samo omejitve in določa način vsakdanjega življenja. Zdaj pa, ko nam je uspel pomemben premik, da se končno izvajata 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki Občinam znotraj TNP prinaša sredstva za trajnostni razvoj, zdaj so se stvari bistveno spremenile. Zato ne samo Občina, temveč tudi naši prebivalci Triglavskega narodnega parka vidijo tudi možnosti za razvoj in nadstandardno kakovost življenja. Je pa še treba postoriti še veliko, tudi majhnih stvari. Kot sem dejal tudi na srečanju, lahko na primer avtobusne prevoze čez Vršič in Predel organiziramo še pogosteje, ostaja pa dejstvo, da se vse do danes nismo mogli uskladiti, da bi odgovorni resor na državni ravni poskrbel za označitev avtobusnih postajališč na državnih cestah. Občina nima pristojnosti, zato mora to urediti država. Izgovor, da se to ne da, preprosto ne zdrži, saj so ponekod na državnih cestah zarisana postajališča celo v ovinkih s križišči. Eno je na primer v Plavah. Na Občino Bovec s temi pobudami upravičeno pritiskata tudi KS Soča Trenta in Log pod Mangartom, vendar tudi mi lahko le spodbujamo MZI, da je tak ukrep nujen. Do danes neuspešno, vse številnejši trajnostno usmerjeni turisti, kar pohodniki in uporabniki avtobusnih prevozov zagotovo so, pa ne vedo, kje lahko stopijo na avtobus. V Italiji nam je uspelo pridobiti vsa soglasja za uporabo avtobusnih postajališč in postaj poletne redne linije preko Predela, Trbiža do Kranjske Gore, pri nas pa naletimo na težave. Pa so to po mojem preproste zadeve,« je na srečanju izpostavil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki pričakuje tudi pri tem sodelovanje vodstva TNP.

Prav projekti za razvoj trajnostne mobilnosti so tudi za Občino Bovec, po površini četrto največjo Občino v Sloveniji, izjemnega pomena, saj je večji del območja prav znotraj TNP.

Po končanem uradnem delu so si udeleženci ogledali še tekmo na Pokljuki.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV TNP

Oglejte si tudi