Oceni objavo

Podelitev Zlatega kamna za leto 2022

Med finalistkami za ZLATI KAMEN 2022, je bila tudi Občina Bovec, zato se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavko Romino Bradaškja, 15. 3. 2022, udeležil najprej okrogle mize, na kateri je aktivno sodeloval, nato pa še svečane razglasitve absolutne zmagovalke in podelitve nagrad ZLATI KAMEN.

V sklopu programa so bile posamezne okrogle mize s finalisti regij za nagrado Zlati kamen 2022, vodila pa jih je Pija Kapetanovič. Finalistke Zahodne Slovenije so bile občine Ajdovščina, Bled in Bovec, absolutna zmagovalka v RS in prejemnica nagrade Zlati kamen pa je letos Občina Ajdovščina.

Občino Bovec so kot finalistko predstavili z naslednjimi besedami:

»Bovec se je v zadnjih nekaj letih prebil med slovenske občine z najboljšim razvojnim položajem. Res je sicer, da je na skok sestavljenega indeksa ISSO v zadnjem letu močno vplivala tudi »administrativna« rast števila prebivalcev in s tem avtomatično izboljšanje tudi ostalih demografskih kazalnikov (lastniki vikendov so v času epidemije spremenili naslov stalnega bivališča). A tudi če bi odšteli učinke te navidezne izboljšave demografske podobe, bi bil Bovec uvrščen okrog 20. mesta – v prejšnjem desetletju so uvrstitve nihale nekje med 50. in 80. mestom. Okrepilo se je gospodarstvo (dodana vrednost), povečala podjetniška dinamika (nova podjetja), izboljšala izobrazbena struktura in očitno je, da se mladi po študiju zdaj pogosteje vračajo domov (izboljšanje indeksa bega možganov). Tudi sicer se v zadnjem obdobju čuti v občini svež veter in zagon. Začelo se je z oblikovanjem turistične strategije sredi prejšnjega desetletja. Ta dokument je bil zaradi svoje kakovosti podlaga za strategijo celotnega Zgornjega Posočja. Hkrati so povezali turistične organizacije treh občin v eno samo in ponovno zagnali smučišče Kanin. To je zdaj čezmejno povezano z italijanskim smučiščem in ima potencial, da se razvije v eno najboljših v Evropi (tako vsaj menijo partnerji v Italiji). Vse tri občine Zgornjega Posočja zgledno sodelujejo pri razvoju, a pri Bovcu ta usmerjenost v sodelovanje sega izrazito tudi čez državne meje. Številne razvojne poteze v času zadnjega mandata so pomembno prispevale k razvoju turistične ponudbe, ob tem pa je razvoj kraja vse bolj trajnostno obarvan.«

Več o poteku izbire in posameznih ugotovitvah in kriterijih pa NAJDETE TUKAJ

pripravil: MILAN ŠTULC

foto: ROMINA BRADAŠKJA


Oglejte si tudi