Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

10 KROGOV ZA 10 NASMEHOV

Včeraj je na Brajdi v Tolminu potekala dobrodelna akcija, poimenovana 10 krogov za 10 nasmehov, ki so se je med drugimi udeležili tudi župani štirih Občin, in sicer Bovec, Tolmin, Cerkno in Idrija, Valter Mlekuž, Uroš Brežan, Gašper Uršič in Tomaž Vencelj.

Ob tem, da so se udeležili dobrodelnega teka, in prispevali v sklad lastna sredstva, so vsi štirje župani obljubili tudi finančno podporo Občin. Sicer res šteje dober namen, vsaka Občina pa bi bila ponosna na župana, ki bi, tako kot bovški župan Valter Mlekuž, pretekel 12 krogov po 400 m.

»Če le morem, se vedno rad udeležim prireditev tudi v sosednjih občinah, za udeležbo na takih dobrodelnih akcijah pa raje odložim ali prestavim kakšen drug dogodek. Župani moramo biti prvi, ki tudi pri tem dajemo dober zgled in tudi moralnopodpremo organizatorje takih prireditev. Zelo pa sem se razveselil udeležbe ekipe policistov in policistke iz bovške policijske postaje, ki so s tekom doprinesli svoj delež k uspehu projekta,« je po dogodku povedal bovški župan Valter Mlekuž.

Organizator dogodka je bilo Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never Give Up v sodelovanju z društvom Dobrosrčnost, gre pa za tradicionalni projekt, ko v 10 dneh, v 10 različnih mestih, od 16. do 20. ure udeleženci odtečejo maraton na lokalnih stadionih izbranih mest. Pridružijo sem jim lahko vsi, ki želijo preživeti prijetno in aktivno popoldne ter prispevati svoj del k zbiranju sredstev za 10 socialno ogroženih družin.Vsa zbrana sredstva z včerajšnjega dogodka, ki jih dodatno oplemenitijo sredstva sponzorjev, bodo namenjena fantu s tolminskega, ki nujno potrebuje plačljiva zdravila.

Vseevropski projekt, ki kot del širše mednarodne kampanje Sedaj se gibljemo (Nowwemove) poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA), v koordinaciji Športne Unije Slovenija. Namen mednarodne akcije Teden gibanja – Moveweek je širša evropska promocija koristi in pozitivnih učinkov redne telesne aktivnosti. Cilj je do leta 2020 za vsakodnevno gibanje navdušiti več kot 100 milijonov evropskih državljanov in državljank.

 »10 krogov je metafora za 10 krajev, ki jih obiščemo vsako leto. Nekateri razberejo iz naslova, da morajo preteči 10 krogov. Daleč od tega, saj ni nujno teči in ne nujno 10 krogov. Šteje že to, da nas udeleženci počastijo s svojim obiskom in naredijo vsaj en krog na poljuben način. V vsakem kraju pa član našega društva preteče 42 km. Nekateri izmed tekačev vidijo izziv v tem, da se mu pridružijo pri tem podvigu, nekateri pa mu nudijo samo podporo, drugi pa enostavno naredijo svoj trening. Najlepše od vsega pa je, da tako pomagamo tudi tistim, ki nimajo takšne sreče, kot mi. 10 nasmehov je pa namreč metafora za 10 družin, ki jim vsako leto namenimo zbrana sredstva,« pove Matej Markovič, predsednik društva in organizator projekta.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi