Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Mladi gasilci tokrat v Bavšici

Vsakoletni tabor mladih gasilcev je ena od tradicionalnih oblik izobraževanja in usposabljanja mladih gasilcev, združena s številnimi prijetnimi trenutki, ki jih prinaša počitniški čas. Tako se je 66 mladih gasilcev iz GZ Bovec (PGD Bovec,PGD Srpenica,PGD Log pod Mangartom) in GZ Kobarid (PGD Kobarid,PGD Breginj,PGD Drežnica) v preteklem tednu zbralo na 10. gasilskem mladinskem taboru v prijazni in neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka v vznožju mogočnih vršacev bovške kotline v zaselku Bavšica pri Bovcu.
. Tabor, ki je postal že stalnica obeh gasilskih zvez Bovec in Kobarid se je pod vodstvom tabora Roberta Sovdata predsednika mladinske komisije pri GZ Bovec in še devetih mentorjev mladine iz PGD, v organizaciji vodstva GZ Bovec pričel v petek 26.6.2015 v zgodnjih popoldanskih urah in je trajal do ponedeljka 29.6.2015 z zaključnim piknikom pri gasilskem domu v Bovcu. Lepo vreme z nekaj manjšimi plohami in nevihtami ni ohromilo dobrega vzdušja v taboru, saj je bilo za mlade gasilce poskrbljeno v nulo. Prenočevali so v novem planinskem domu namenjen prav izobraževanju mladih s področja planinstva. Prostori za bivanje so bili res nadstandardni tako, da  so mladi gasilci  imeli na voljo praktično vse od nastanitve,kuhinje in učilnic za nemoten potek tabora. Sam namen tabora je bil predvsem mlade vzpodbuditi mladostniškega druženja, timskega dela po skupinah, spoznavanje gasilsko športnih disciplin,spoznavanje osnov postroja in upoštevanje gasilskih povelij,izvajanje športnih in družabnih iger ter preživeti tri prelepe dni v naravi brez računalnika. Seveda smo del tabora izkoristili tudi za organizacijo občinskega tekmovanja v orientaciji, kjer  se bodo rezultati   tekmovalnih ekip upoštevali za udeležbo za regijsko tekmovanje Severnoprimorske regije. V veliko veselje nam je bilo, da se je v soboto dopoldan našega tabora udeležil tudi poveljnik GZ Goriške tov. Branko Žorž, katerega smo prosili, da nam v okviru tabora odpredava tudi vse o pravilni izvedbi kviza in  orientacije. Po teoretičnem delu in okusnem kosilu, pa so mentorji v popoldanskem času pripravili tekmovalno progo s kontrolnimi točkami in vsem potrebnim za nemoteno izvedbo tekmovanja. Pričetek tekmovanja je najprej skazila nevihta, vendar se mladi in mentorji niso dali,počakali so pol ure in kot pravi pregovor, da po dežju vedno posije sonce, se je tekmovanje le lahko nemoteno odvilo. Vse tekmovalne ekipe so po končanem tekmovanju odšle v svoj tabor, kjer so jim vrli kuharji že pripravili večerjo. Pred spanjem, pa so se še poveseli ob tabornem ognju kjer so pripravili bogat kulturni program z glasbenimi vložki. Nedelja je bila v celoti namenjena celodnevnim pohodom v bližnji okolici. Zvečer pa so bili kar že malce utrujeni in se je počitek še kako prilegel, kljub temu pa ni zmanjkalo dobre volje za družabne igre. Že se je noč prevesila v jutro in nov jasen dan je pomenil konec lepega in preživetega mladostnega vzdušja med gasilskimi vrstniki. Po zajtrku je sledil še dopoldanski program, kjer so mladi spoznavali gasilsko orodje in opremo. Še pred kosilom oziroma zaključnim piknikom je sledilo še pospravljanje in čiščenje prostorov ter odhod peš v Bovec. Kot se za tradicionalen gasilski tabor spodobi, je tradicionalen tudi obisk vodstva Občine Bovec in vodstva GZ Bovec in GZ Kobarid, le-ti so obiskali mlade gasilce, ki skupaj z mentorji spoznavajo skrivnosti gasilske organizacije in preventivnih dejavnosti. Mentorji se še posebej trudijo, da bi mladi prijetno preživeli prosti čas.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je bil tudi letos navdušen nad taborom, enako navdušenje pa so pokazali predstavniki gasilskih zvez. Mladi gasilci so gostom pripravili prijetno vzdušje in na praktičen in zabaven način prikazali, kako se je mogoče naučiti novih gasilskih veščin. Seveda pa so jim pokazali tudi, kako veselo je v njihovem prostem času.
Gostje so pohvalili gasilski tabor in poudarili pomembnost vključevanja mladih v gasilsko organizacijo oz. društva ter pridobivanja vedno novih znanj s področja gasilstva ter udeležencem zaželeli, da se imajo lepo na gasilskih taborih. Hkrati so pohvalili mentorje ter društva, ki so svoje mlade člane vključili v gasilski tabor. Seveda pa jim bodo tudi v bodoče stali ob strani in jim nudili oporo pri organizaciji takih srečanj.

Povezave

www.gzbovec.si

Oglejte si tudi