Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2023

Pri organizaciji Evropskega tedna mobilnosti vsako leto sodeluje več slovenskih občin, ki na takšen način v svoja okolja uvajajo sodobnejše in človeku prijaznejše oblike načrtovanja prometa. Tudi Občina Bovec se je pridružila Evropskemu tednu mobilnosti, in sicer s številnimi dejavnostmi, ki so potekale pod sloganom Varčne poti.

Med 16. in 26. septembrom so bile organizirane različne aktivnosti, namenjene spodbujanju trajnostnih prometnih ukrepov. Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter njegove škodljive posledice. Učenke in učence Osnovne šole Bovec, otroke iz  vrtca, sta tako obiskala redar Janko Volarič ter maskoti kuža Pazi iz zavarovalnice Triglav in medvedka Pika iz Policijske uprave Nova Gorica.

»Seznanili smo jih s pravilnim prečkanjem ceste in jim osvežili znanje iz cestnoprometnih predpisov. Ob dnevu trajnostne mobilnosti je 22. 09. potekala jutranja telovadba za učence, zaposlene in zunanje udeležence. Sledil je obisk maskote Kuža pazi in medvedke Pike in naše srečanje z otroki iz vrtca. Potekale so delavnice za učence od 1. do 9. razreda, zelo zanimiv pa je bil tudi glasbeni koncert z Boštjanom Pertinačem,« je o letošnjem Evropskem tednu mobilnosti in aktivnostih na Bovškem z otroki povedal medobčinski redar Janko Volarič.

Občani se bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti  udeležili tudi vodenega izleta z električnimi kolesi, ki je bil zaradi slabega vremena sicer preložen na dan torka, 26.9.2023, vendar je bil interes tako velik, da je moral organizator še pred potekom roka za prijave te zaustaviti. 

Vseh aktivnosti pa sta se udeležila tudi župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Miro Bozja

»Vedno uživam, ko vidim, s kakšnim veseljem se predvsem otroci udeležujejo teh aktivnosti in ob tej priložnosti izrekam zahvalo in pohvalo vsem organizatorjem. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Občini Bovec je zelo aktiven in ima tudi odlične pobude za aktivnosti, ki pri nas vedno pritegnejo veliko pozornosti. Ko govorimo o otrocih, je seveda na prvem mestu varnost, zato se vsi trudimo, da bi na vse načine to v čim večji meri tudi zagotovili. Samo vsi skupaj lahko naredimo pomembne korake k povečanju varnosti v prometu in seveda tudi varčnosti in zmanjšanju izpustov pri prevozih. Pri tem projektu pa je bilo ključnega pomena sodelovanje Občine Bovec in Posoškega razvojnega centra,« pa je ob tem dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Tudi podžupan Občine Bovec in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Občini Bovec Miro Bozja je zadovoljen z letošnjim potekom Evropskega tedna mobilnosti:

»Res me veseli, da naš trud doseže tiste, ki jim je naše delo namenjeno. Še bolj pa veseli dejstvo, da lahko na ta način zares ozavestimo že naše najmlajše ter na ta način res povečamo njihovo varnost, v isti sapi pa ozaveščamo tudi starše in druge udeležence v prometu,« pa je poudaril Bozja.

Aktivnosti sta financirala Občina Bovec in Posoški razvojni center (prek projekta ReMOBIL). 

Oglejte si tudi