Oceni objavo

Dnevi bavarskega piva v Čenti

V z Bovcem pobrateni Čenti so v soboto odprli tradicionalno prireditev dnevi bavarskega piva, letos že petnajstič pa sta ga pripravili pobrateni Občini Čenta in Unterföhring iz Nemčije. K sodelovanju vsako leto povabijo tudi pobrateni Občini Bovec iz Slovenije in Podklošter iz Avstrije, Občino Bovec pa so letos zastopali župan Valter Mlekuž, podžupana Miro Bozja in Erik Cuder ter Milan Štulc, zadolžen za mednarodne odnose.

Kot vedno se je slovesnost začela pred na Rimskem trgu, kjer so se zbrali vsi predstavniki pobratenih Občin in se od ob glasbi godbe na pihala iz Unterföhringa sprehodili po ulicah Čente do prireditvenega prostora. V pozdrav prazniku so začetek dogajanja strelci iz Unterföhringa naznanili s streli iz možnarjev.

Letos je za slovesno odprtje za zabijanjem pivovarske pipe v sod ob županu Občine Unterföhring Andreasu Kemmelmeyeru Občino Čenta zastopal podžupan Občine Čenta Luka Toso. Pipi sta v soda prijateljstva zabila natanko ob 12.00, tako kot to naredijo tudi na Münchenskem Oktoberfestu. Pivo Čenti vsako leto podari Občina Unterföhring.

Župan Občine Čenta Mauro Steccati se je pridružil tik zatem, Reinhard Antolitsch, župan občine Podklošter (Arnoldsteine), pa se je letos zaradi drugih neodložljivih obveznosti opravičil. Po zdravicah ob glasbi Blaskapelle Unterföhring so sledili pozdravi treh prisotnih županov pobratenih Občin.

Župan Občine Čenta Mauro Steccati je poudaril, da je to vsako leto posebej izjemno prijeten trenutek, ko se srečajo prijatelji iz vseh pobratenih Občin in ohranjajo prijateljstvo med pobratenimi Občinami in s tem tudi krepijo mednarodno sodelovanje:

»In to je najpomembnejše sporočile tega praznika. Naše sodelovanje je res prijateljsko sodelovanje med Občinami, ki se vsako leto bolj krepi in s tem postaja še lepše, vendar lahko rečem, da je preraslo v osebno prijateljstvo. Zahvaljujem se vsem županom in administracijam, ki so pred nami začeli to sodelovanje, hvala Turističnemu društvu Čenta s predsednikom Nazarenom Orsinijem na čelu in vsem, ki pripomorete k izvedbi te edinstvene prireditve,« je poudaril župan Občine Čenta Mauro Steccati.

Njegovim besedam se je pridružil tudi župan Občine Unterföhring Andreas Kemmelmeyer, ki je opisal dosedanje dolgoletno sodelovanje Občin Čenta in Unterföhring, izrazil pa je tudi veliko veselje, da se dnevov bavarskega piva v Čenti udeležujejo tudi predstavniki Občine Bovec z županom na čelu. Ocenil je, da je to pomembno sporočilo širšemu evropskemu prostoru, saj je ob sodelovanju na politični, kulturni in drugih ravneh tradicija postala prava manifestacija prijateljstva. Vedno rad pride v Čento, ker se v njem počuti kot doma.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je poudaril, da je vsako leto posebej hvaležen za tako prisrčen sprejem in gostoljubje v Čenti:

»Ta prijateljska srečanja mi dajo novega zagona, zato želim spomniti, da ste me na zadnji prireditvi prav vi z vašimi spodbudami prepričali, da sem ponovno kandidiral, čeprav nisem imel tega namena.  Zato sem lani prav tu prvič naznanil svojo kandidaturo za župana Občine Bovec. Hvala vam za tako odkrito prijateljstvo. Tokrat želim tudi tu pri vas izreči izrek, ki mu sicer prvenstveno sledim, in sicer da danes ni bogat tisti, ki ima veliko denarja, temveč tisti, ki ima veliko prijateljev. Zato smo danes tu vsi zelo bogati. Danes sta z menoj prvič tudi oba podžupana, saj želim, da spoznata to pristno prijateljevanje in ga krepita tudi po svojih močeh. Dokler bom župan, bomo tak odnos zagotovo, ne le ohranjali, temveč ga tudi krepili, prepričan pa sem, da bo tako tudi z naslednjimi generacijami vseh občinskih uprav in županov. Evropa je ena in neponovljiva, zato jo čuvajmo tudi s takim prijateljevanjem,« je v svojem nagovoru, ki so ga prisotni večkrat prekinili z bučnimi aplavzi, poudaril Mlekuž.

V nadaljevanju so si izmenjali priložnostna protokolarna darilca, ob vrčku Bavarskega in prijetnem kramljanju pa nadaljevali druženje in tkali nove skupne načrte. Že prihodnji teden bo v Bovcu za osnovnošolske otroke nastopila gledališka skupina iz Čente Teatro al quadrato, načrtujejo pa tudi razširitev sodelovanja na športnem področju.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi