Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Delovno srečanje v Ukvah

21. 10. 2022 je v Ukvah potekalo delovno srečanje, ki ga je organiziralo S.k.s. Planika, udeležili pa so se ga tudi vabljeni župani slovenskih Občin v obmejnem prostoru, med njimi tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

V zadnjem trenutku je svojo udeležbo zaradi nujne službene zadržanosti opravičil minister z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, delovnega srečanja pa so se udeležili Vesna Humar, državna sekretarka, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu in sodelavci, Gregor Šuc, Generalni konzul RS v Trstu župani Občin Bovec, Kranjska Gora, Jesenice in Bled Valter Mlekuž, Jani Hrovat, Blaž Račič in Janez Fajfar, podžupanja v funkciji županje Občine Tolmin Maša Klavora, podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič, predstavnika Euroservisa Andrej Bertok in Mara Černic ter gostitelj srečanja Rudi Bartaloth, podpredsednik S.k.s. Planika.

V uvodnih besedah je Rudi Bartaloth poudaril, kako pomembno je ohranjanje slovenske besede v Kanalski dolini in povedal, da na Občini Trbiž deluje tako imenovano slovensko okence, kjer lahko občani z uradom Občine Trbiž komunicirajo v slovenskem jeziku.

»Mi bi si želeli okrepiti sodelovanje s slovenskimi Občinami predvsem na kulturnem področju, neko sodelovanje na tem področju namreč že obstaja, konkretno tako, da bi izmenično Občine lahko tudi finančno podprle nastope različnih kulturnih skupin iz posamezne občine za nastope ob prireditvah v Kanalski dolini. Radi bi okrepili turi sodelovanje z Zavodi za turizem v sosednjih občinah, na način, da bi posamezne skupine turistov usmerili tudi za obisk Kanalske doline. Mi za ta namen nameravamo odpreti »Turistično točko«, kjer bomo poskušali predstaviti življenje v Kanalski dolini, realnost Slovencev v FJK in znamenitosti tega okolja. Želimo si tudi gospodarskih povezav, seveda morda pride bolj v poštev sodelovanje na turističnem področju, kar bi nam pomagalo pri izvajanju našega dela, predvsem pa pomoči pri kandidaturi oziroma pridobivanj evropskih sredstev na raznih evropskih razpisih,« je izpostavil Bartaloth.

Vesna Humar, državna sekretarka, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu in sodelavci, je v svojem nagovoru zagotovila, da so na Uradu županjam, županom, podžupanom in Občinskim svetnikom zelo hvaležni za vsak projekt, dejanje ali dogodek, ki krepi sodelovanje s slovensko skupnostjo čez mejo:

»Trudimo se, da po svojih najboljših močeh pomagamo krepiti slovensko skupnost v Italiji, zdi pa se, da se nekatere zadeve veliko lažje izpeljejo na lokalni ravni. Kot sva se prej pogovarjala z županom Občine Bovec Valterjem Mlekužem, ki pravi, da gre tu predvsem za tiste pristne, medosebne in prijateljske vezi in človeške stike med ljudmi, ki živijo blizu in si delijo razne poglede in skrbi, pa tudi ambicije. Ta del je pravzaprav neprecenljiv in zato tudi kot Urad želimo, da se to sodelovanje še okrepi. Upamo tudi, da bo nova evropska programska perspektiva ponudila tudi nove možnosti, da bi bili projekti, ki podpirajo to sodelovanje, tudi financirani. Tudi na tem področju bomo skušali narediti vse, kar je mogoče, da pri tem pomagamo.«

Po predstavitvi nove evropske perspektive in priložnosti iz tega naslova, za kar sta poskrbela  predstavnika Euroservisa Andrej Bertok in Mara Černic, so besedo predali županom. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je že v uvodu poudaril, da je minister Matej Aron pravi človek na pravem mestu za krepitev čezmejnega sodelovanja in krepitev slovenstva v Italiji:

»Dolga leta je bil župan, živi ob meji in to območje zato tudi dodobra razume. Prijateljsko sva sodelovala tudi kot župana, zato to lahko z gotovostjo trdim. Zdaj je zato pravi čas za dosego čim več zastavljenih ciljev. Minister Arčon ima za to posluh in ve, kaj to Slovencem v zamejstvu in po svetu pomeni. Naše poslanstvo pri tem je, da pri tem pomagamo. Spomnim se mojega prvega uradnega obiska v vlogi župana, ko sem se udeležil ene izmed prireditev na Trbižu in je na odru zadonela slovenska himna v izvedbi učencev šole v Ukvah. Ne samo Slovencev, temveč tudi Italijanov, ki se učijo slovenskega jezika. Slišati slovensko himno sredi Trbiža je bilo zame nekaj izjemnega, izjemnega do te mere, da se je utrnila solzica. Takrat sem se zavedel, da je tista železna zavesa dokončno padla. S trbiškim županom Renzom Zanettejem odlično sodelujeva in sva stkala prijateljske vezi, tako kot tudi kolega Jani iz Kranjske Gore, in ko imam na posameznih prireditvah čast pozdraviti zbrane, s ponosom pozdravim v slovenskem jeziku. Seveda enako v Čenti in v Reziji. Ker sem na slovensko besedo ponosen,« je poudaril Mlekuž in v nadaljevanju povedal tudi, da so prvi koraki sodelovanja na področju turizma že narejeni z Rezijo, zato je treba tako sodelovanje krepiti tudi v Kanalski dolini.

Z Mlekuževo trditvijo, da je minister Matej Arčon res pravi človek za to funkcijo, so se v svojih izvajanjih strinjali tudi vsi ostali župan in podžupana. V debati so iskali smeri in rešitve za poglobitev sodelovanja na vseh področjih, pri čemer so se zavzeli za podobna srečanja vsaj  enkrat letno, pa tudi za to, da bi bilo smiselno tako sodelovanje in posamezne aktivnosti podpreti s sistemskih financiranjem.

V prostoru, kjer so se srečali, je že postavljena tudi razstava UKOVŠKE PLANINE, ki so jo odprli v nedeljo, 23. 10. 2022.

 Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi