Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Bovško ima novega državnega prvaka

Učenci OŠ Bovec so se v soboto, 22. 10. 2022, udeležili prvenstva Slovenije v uličnem teku za OŠ v Ljubljani in se odlično odrezali, Mathias Mlekuž pa je bil nepremagljiv in postal državni prvak.

Danes je zato Mathiasa Mlekuža, v družbi ravnateljice OŠ Bovec Denise Šuler Rutar in mentorjev Mihe Kravanje in Petra Viteza, v svoji pisarni sprejel župan Občine Bovec Valter Mlekuž in mu izrekel iskrene čestitke za tako velik uspeh.

»Meni res srce zaigra, ko mladi Bovčani dosegate tako vrhunske rezultate, ki so seveda plod trdega dela tako vas samih kot tudi vaših mentorjev in trenerjev, ne nazadnje tudi vaših staršev. Mathias, iskreno in iz srca ti čestitam za tokratni uspeh in ti zagotavljam, da smo zelo ponosni nate. Želim, da boš v svoji karieri nanizal še veliko podobnih uspehov,« je med drugim v čestitki Mathiasu poudaril Mlekuž.

Mathias Mlekuž je bil zmagovalec teka na 1800 metrov, in sicer med 286 udeleženci, pred ciljem pa je vodil z neulovljivo prednostjo pred najbližjim rivalom. Sam je skromen in se dosežka veseli še nekoliko zadržano, vsekakor pa je ta velika spodbuda za nadaljnje delo:

»Mene tek pač veseli in želel bi si, da bi se še veliko drugih učencev odločilo za tek. Moji treningi so prilagojeni mojim zmožnostim in jih opravljam brez vsakršne prisile. Tečem in treniram, kolikor sam hočem in me v to nihče ne sili. Moram pa povedati, da me je v atletiko vpisala moja mama, za kar sem ji zelo hvaležen, saj sicer ne bilo tega uspeha. Na prvenstvo Slovenije v uličnem teku za OŠ sem se pripravljal vsaj tri tedne pred tekmo. Vreme z dežjem je bilo na tem teku za marsikoga mogoče obremenjujoče, zame pa so to idealni pogoji za tek. Zelo rad tečem v dežju,« poudarja Mathias.

Ob atletiki Mathias rad rekreativno še kolesari in se ukvarja tudi z drugimi športi, a atletika je pri njem na prvem mestu. Sezona se sicer zaključuje, v zimskem času pa se bo s svojima mentorjema aktivno pripravljal na prihodnjo tekaško sezono. Glede na to, da letos zaključuje osnovno šolo, pa je spodbudno tudi to, da bo tudi na srednji ekonomski šoli, kamor se bo vpisal, izbral oddelek za šport.

Ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar pa v Mathiasu prepoznava še druge odlike:

»Mathias nam je res lahko v ponos, nam in vsem svojim sošolcem za zgled. Je res skromen fant, lepih navad in manir s pravimi vrednotami. Zato je prav, da poudarimo tudi to. Hvaležna sem županu za ta sprejem, saj nam to vsem veliko pomeni. Take uspehe morajo opaziti tudi širše in spoznavati, da na naši šoli delamo zelo dobro!«

Kot sta poudarila Miha in Peter, so bovški učenci po fizični pripravljenosti visoko nad slovenskim povprečjem, kar jim priznavajo ob vsakem športnem ali strokovnem srečanju. Zato se ob tej priložnosti niso mogli izogniti dejstvu, kako nesramno se nekateri oglašajo predvsem na socialnih omrežjih.

»To me zelo žalosti, saj pišejo kar počez veliko neresnic in to na skrajno nespodoben način. Kaj vse se govori samo o telovadbi! Dejstvo pa je, da pouk športna poteka nad povprečno dobro. Peter in Miha se trudita nadpovprečno sodelovati in delati v korist učencev. Nihče ni prikrajšan in vsi imajo ogromno izvenšolskih dejavnosti. Grda obtoževanja, da otroci že dve leti nimajo telovadbe in podobni nesmisli so zgolj zlonamerna natolcevanja, kar dokazuje prav fizična pripravljenost naših otrok, ki je visoko nad slovenskim povprečjem,« pa zatrjuje ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar.

Tako mnenje deli tudi mentor Peter Vitez,ki je poudaril, da so prav rezultati tisti, ki izpodbijajo grda zavajanja posameznikov:

»Žal živimo tudi v času, ko se grede novice hitreje širijo, kot dobre. Rezultati Mathiasa in tudi drugih so jasen dokaz, da pisci teh nesramnosti nimajo prav in mi se trudimo, da bi prav z rezultati pokazali pravo resnico. Pa ne le z vrhunskimi dosežki, temveč tudi z dejstvi, da so naši bovški otroci že od leta 1990 naprej fizično pripravljeni nad slovenskim povprečjem in še posebej dejstvo, da nihče od tistih učencev, ki so se le želeli športno udejstvovati ali so bili celo v našem tekaškem društvu, niso nikoli zašli na stranpota. Mislim, da je tudi to izjemen uspeh nas vseh,« poudarja Peter Vitez. Ob tem je Miha Kravanja izpostavil, da nič od tega, kar počneta kot mentorja, ne počneta za neko lastno zadovoljstvo, ampak izključno v korist otrok.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: DAMJAN KONČAR in MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi