Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Bovški čebelarji v letu 2022 zelo uspešni

3. februarja je predstavnike Čebelarskega društva Bovec v svoji pisarni sprejel župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki z veseljem spremlja čebelarski razvoj na Bovškem.

Pravzaprav je prišlo že v navado, da župan vsako leto prisluhne članom Čebelarskega društva Bovec, ki k njemu pridejo vsako leto tudi s kakšno dobro novico. Tudi leto 2022 je bilo zanje, vsaj po priznanjih sodeč, kljub čebelarsko težavnemu letu 2022, nadvse uspešno. Župana Valterja Mlekuža so obiskali predsednik Čebelarskega društva Bovec Branko Komac, čebelarka Vesna Komac ter čebelarja Zdravko Istenič in Jožko Bizjak.

Za cvetlični med so tako na slovenskem kot na mednarodnem ocenjevanju medu v Semiču prejemniki zlatih in srebrnih, Istenič pa še enega bronastega in srebrnega priznanja za lipov med.

»V letu, v katerem nas je pestila poletna suša, in za čebelarstvo neugodni vetrovi, smo jo pravzaprav še dobro odnesli. Nekdo boljše, drugi slabše, odvisno od lokacije. Včasih je razlika že med 500 metrov oddaljenimi čebelnjaki. Naš med je dober zaradi naše ljubezni do čebel in sonaravnega čebelarjenja, saj tudi za zdravljenje čebeljih bolezni uporabljamo le biološka zdravila. Res pa je tudi, da je paša za naše čebele v naravnem okolju brez intenzivnega kmetovanja, kar pomeni, da kmetje tudi agresivnih škropiv po večini ne uporabljajo. Vsi čebelarji smo Bovčanom hvaležni, ker ne uporabljajo kemikalij za škropljenje sadja, vrtnin in drugih pridelkov. To za naše čebele in posledično odličen med res veliko pomeni,« je povedal tako predsednik Branko Komac kot tudi drugi prisotni na obisku pri županu.

Mlekuž se jim je zahvalil za njihov trud in jim čestital za vsa pridobljena priznanja:

»Ta priznanja so samo dokaz, da res čebelarite z ljubeznijo in je vaš pristop profesionalen. V mojih očeh ste na ta način tudi ambasadorji čistega, naravnega okolja, v katerem živimo in v katerem vi čebelarite, saj se tudi sam zavedam, da je tako izvrsten med lahko samo posledica vseh teh pogojev skupaj. Iskrene čestitke vsem! Moram pa reči, da sem izredno vesel tudi vaše zahvale Bovčanom, da ne uporabljajo agresivnih škropiv, in tej zahvali se seveda pridružujem tudi jaz,« pa je srečanje s prejemniki priznanj zaokrožil župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Na koncu so vsi izrazili upanje, da bo letošnje leto vremensko morda tudi bolj ugodno od lanskega, želja vseh pa je, da bi v korist čebel še naprej tako spoštovali naravno okolje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi