Oceni objavo

Alpenfest na Trbižu - stičišče narodov in kultur

15. avgusta 2022 se je na Trbižu zaključilo tridnevno dogajanje v okviru »ALPENFEST-a«, odprtja pa se je na povabilo trbiškega kolega Renza Zanetteja v soboto udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. To je bila tudi priložnost za izmenjavo nekaj besed s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo.

Letošnji Alpenfest je že 13. zapovrstjo in po letu 2019 prvi po omejitvah zaradi koronavirusa. Že tradicionalno se je začel na spodnjem Trbižu, predstavniki oziroma etnološke skupine posameznih mest v tradicionalnih narodnih nošah, ki so prišli iz Italije, Avstrijske Koroške in Slovenije, pa so se v sprevodu sprehodili do prireditvenega prostora na osrednjem trgu na zgornjem Trbižu.

Letošnji Alpenfest so s prerezom traku na obrobju trga odprli župan Občine Trbiž Renzo Zanette, ob sodelovanju predsednika FJK Massimiliana Fedrige in župana Občine Bovec Valterja Mlekuža.

Najprej je vse pozdravila vodja letošnjega organizacijskega odbora Alessandra Visconti, župan Občine Trbiž  Renzo Zanette pa je v nagovoru izrazil veselje, da se lahko po dolgem času zopet družimo in se zahvalil vsem prostovoljcem za njihov nesebični prispevek pri organizaciji dogodka ter vsem skupinam, ki so tvorili sprevod po Trbižu. Pozdravil je vse prisotne in še posebej župane sosednjih Občin, bovški župan Valter Mlekuž pa je bil tudi edini predstavnik slovenskih Občin. Zanette je izpostavil potrebo po krepitvi prijateljskih odnosov med obmejnimi občinami.

»Trbiž je mesto, za katerega lahko brez zadržkov trdimo, da se tu srečujejo različne narodnosti in kulture. Alpenfet ni samo skup prireditev, temveč je izraz prijateljevanja in miroljubnosti med tremi narodi, kar je posebnost tega območja, edinstveno bogastvo, ki ga ne najdemo nikjer drugod na svetu,« je poudaril Zanette.

Vse zbrane je pozdravil tudi predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki je v svojem nagovoru izpostavil tudi velik pomen čezmejnega sodelovanja, saj samo skupaj to gorsko območje pomeni edinstven multikulturni prostor v tem delu Evrope. Izpostavil pa je tudi vlaganje v turistično infrastrukturo:

»Turizem se ne gradi sam po sebi, temveč na kontroliran in finančno pravilno podrt način, tudi za zaščito okolja, a tudi to na ustrezen način. Ne z omejevanjem, temveč s pravim poslovnim pristopom, za kar moramo poskrbeti vse organizacije in institucije, od regije do Občin. Dežela FJK je za razvoj gorskega območja namenila na desetine milijonov evrov, kar je edini pravi pristop tako za območje Trbiža in Kanalske doline kot tudi celotne Dežele FJK. S takim pristopom smo v FJK prvi v Italiji dosegli številke in uspehe iz leta 2019,« je s ponosom povedal Fedriga.

Seveda so v kasnejšem pogovoru želeli izvedeti, v kateri fazi je vlaganje v povezano smučišče Kanin-Sella Nevea na slovenski strani, saj je bila novogradnja žičniških naprav že večkrat predstavljena tudi njim. Pričakujejo, da bo tudi Slovenija sledila vlaganju v smučišče Kanin, tako kot to že vrsto let počne dežela FJK v Sella Neveji, ne nazadnje tudi zaradi obljub s slovenske strani.

Župan Občine Valter Mlekuž je po srečanju dejal, da je vesel, da je sodelovanje med obema Občinama na tako visoki ravni:

»Tako srečanje je zagotovo priložnost za tkanje prijateljskih odnosov med slovensko, furlansko, italijansko in nemško govorečim prebivalstvom, je pa tudi priložnost za izmenjavo koristnih informacij in mnenj ter predstavitev dejanskega stanja celotnega območja. Želim, da se tako pristno sodelovanje ohranja tudi v prihodnje.«

Zadnji akt otvoritvene slovesnosti je bilo tradicionalno zabijanje pipe v sod piva, na ta način pa se je  začelo štiridnevno dogajanje na trbiškem osrednjem trgu, na katerem je prvi večer nastopil Denis Novato.

Kot rečeno, se z današnjimi prireditvami Alpenfest tudi zaključuje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi