Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Dejavnosti turističnega in planinskega društva pri vzdrževanju in širitvi obiskovalske in interpretacijske infrastrukture v občini v letu 2021

Soteska Pekel
Močno povečan obisk soteske Pekel v letu 2020 in 2021, ki ga gre delno pripisati tudi pandemiji COVID-19, je zaradi povečane erozije dodobra zdelal del poti mimo tretjega slapa v soteski Pekel – od platoja pri slapu do naslednjih stopnic v žlebu. Še posebej sestop s slednjih je postajal smrtno nevaren za uporabnike, zato sta se borovniška turistično in planinsko društvo v letu 2021 odločila, da ta del prednostno zavarujejo in v treh delih postavijo nove šest metrov dolge stopnice širin 40 cm. Razširjeni in utrjeni so bili odseki planinske poti: pri prvem slapu, tretjem slapu in nad tretjim slapom. Poleg tega so pred samimi stopnicami postavili dvojezično (slovensko - angleško) tablo, ki opozarja, da gre od tu dalje za zahtevno planinsko pot, ki zahteva ustrezno obleko, obutev in pripravljenost. Za izboljšanje varnosti so zamenjali tudi nekaj starih in dodali nekaj novih klinov ter jeklenico z novimi nosilci. Poleg tega so opravili še redna vzdrževalna dela klopi, mlina in informativnega kozolčka. Zaradi večkratnega zadevanja vejevja med spravilom lesa iz soteske je bil postavljen nov drog za obstoječo opozorilno tablo (prepovedano kurjenje, kampiranje), na obvestilni pano pa je bila nad žigom nameščena nova tablica z napisom »Razširjena slovenska planinska pot«.

Povezovalna pešpot Mavčeva dolina – Stara postaja
Na pobudo občanov sta društvi v dogovoru z občino ter lastniki zemljišč pristopilo k izdelavi povezovalne pešpoti s Stare postaje (Miklavičeva cesta) v Mavčevo dolino. Povezovalna pot na tem mestu je obstajala vse do izgradnje železniške postaje l. 1857. Tedaj so del stare poti nasuli z izkopi in odpadom, zato je bilo treba zgornji del ponovno speljati po občinskih zemljiščih, v spodnjem delu, kjer prav tako poteka po občinskih zemljiščih, pa je pot v naravi še vidna. Zaradi neugodne konfiguracije terena in morebitnega plazenja se je z lastniki dogovorila menjava za del parcele v zasebni lasti, po pogojem, da se na meji postavi ograjo. Celotno traso nove/stare poti v širini dveh metrov se je strojno izravnalo od Miklavičeve ceste do večnamenskega prostora v Mavčevi dolini. Na sveže urejeni trasi sta bila nato izvedena zatravitev ter dve košnji. Markacisti PD Borovnica so ob tem prestavili planinske smerokaze iz križišča Miklavičeve in Ljubljanske ceste v Mavčevo dolino ter novo planinsko pot, ki zdaj vodi preko pete viadukta, dosledno markirali. Večnamenski prostor in spodnji del poti je bil pozneje tudi temeljito očiščen gradbenega in komunalnega odpada, očiščene površine so bile zatravljene, mejno drevje in grmovje pa obrezano. Odvoz odpadkov je izvedla občina.


Ostale planinske poti v občini
Dodatno so bili razširjeni in utrjeni odseki planinskih poti Vrh Dola-razgledna točka pod Krimščkom in Bistra–Laze ter markirani odseki Bistra–Mali Trebelnik, Pekel–Krimska jama, Pekel–Pristava–Pokojišče, skozi sotesko Pekel, Rakitna–Krimšček. Na trasi poti Bistra–Laze postavljeni sta bili dve novi klopi. Zaradi vandalizma je bila prestavljena skrinjica za vpisno knjigo iz Pekla na razgledno točko pod Krimščkom in dodan je žig, na pobudo občanov pa je bila postavljena nova skrinjica (z dodanim žigom) za vpisno knjigo na vrh Planine. Postavljene so bile tri nove smerne table: na Pokojišču (v Borovnico), v Praprotniku (v Bistro), pri duglazijah (v Bistro) ter popravljeni/dodatno utrjeni, prestavljeni oz. na novo postavljeni nosilci za smerokaze nad Bistro (duglazije, Strmi bregovi), nad Lazami (Praprotnik), v Mavčevi dolini in na Rakitni. Na vse nosilce s smerokazi na so bili nameščeni zaščitni čepi. Sanirani sta bili dve plazišči, vse trase so bil redno očiščene podrtega drevja, podrasti in grmovja, očiščena je bila tudi večina občinskih smernih tabel, podrta tabla nad Lazami pa na novo temeljena.


Okolica železniške čuvajnica št. 666

V okolici čuvajnice se je redno odstranjevalo plevel in čistilo vodenice. Pred občinskim praznikom sta bila dodatno očiščeni (obrezano vejevje in izvedena košnja) obe označeni dostopni poti – od Kim-vija ter od železniške postaje. Iz smeri železniške postaje je bil nameščen dodaten nosilec s smerno tablo za čuvajnico in nanjo prenesen tudi smerokaz za »češnjevo pot«.

Oglejte si tudi