Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Olimpijski duh zavel tudi čez Borovnico

Olimpijske igre v Tokiu letos obljubljajo, da bodo spet potekale, so tik pred vrati in nekaj olimpijskega duha je že čutiti. Tudi v Borovnici in to prav s pomočjo Slovenske bakle, ki te tedne povezuje Slovence in Slovenke, občane in občanke, športnike in športnice. 

Z njenim popotovanjem po vseh 212 občinah želijo prebuditi jekleno voljo in širiti vrednote olimpizma, to pa so prizadevanje za odličnost, izkazovanje spoštovanja in praznovanje prijateljstva. “Soočanje z nepredvidljivimi okoliščinami globalne razširjenosti koronavirusne bolezni nas je vse osupnilo, a hkrati utrdilo v veri upanje, svetlobo. Zremo naprej. Močnejši. Imamo Slovensko baklo, imamo olimpijske sanje,” so zapisali organizatorji na spletni strani. Bakla je čisto novodobna, izdelana iz nerjavnega jekla in bukovega lesa, oblika in izbor materialov pa sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava.

Slovenska bakla je zagorela in se na pot podala tudi v Borovnici in tako kot se za naš kraj spodobi, je k nam prispela kar z vlakom. Iz Logatca so jo v spremstvu naše občanke, dvakratne udeleženke olimpijskih iger (Sydney 2000 in Atene 2004), nekdanje reprezentantke v kajaku na divjih vodah Nade Mali, predstavnika TVD Partizan Borovnica Toneta Žerjava in Franja Modrijana prinesli na železniško postajo. Po kratkem sprejemu pa so jo nato borovniški tekači in kolesarji vseh generacij - približno 30 jih je bilo - ponesli čez naš kraj po deževnih in blatnih barjanskih cestah do Tehniškega muzeja v Bistri. Ta dogodek je bil po besedah župana Bojana Čebele simbolično dejanje tudi za vse žejne druženja in svobode v teh časih.


Rok Mihevc

Oglejte si tudi