Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Biljana Milašinović – Bili, športno ritmična gimnastičarka

Športno ritmična gimnastika se je v svetu pojavila že v prejšnjem stoletju, potrditev pa je dobila leta 1984, ko so tekmovalke prvič uradno nastopile na olimpijskih igrah v Los Angelesu ZDA. Ta športna panoga združuje elemente baleta in plesa, tekmovanje poteka v več disciplinah in sicer v mnogoboju, z vajami brez rekvizitov, s kolebnico, z obročem in vajami s tremi rekviziti: žogo, trakom in kijem.

Pred tridesetimi leti se je s tem zahtevnim športom začela ukvarjati tudi Biljana (rojena 1984), ko je bila v prvem razredu osnovne šole dr. Ivana Korošca v Borovnici. Njen vzornik je bil znani filmski igralec kitajskega rodu Bruce Lee (filozof, borec borilnih veščin »kung fu«), ki je znal narediti »špago«. Biljana je drugorojenka staršema, ki sta se v Slovenijo priselila iz BIH leta 1977, leta 1979 pa sta si nov dom ustvarila v Borovnici. Rodile so se jima tri hčerke, s športom se je ukvarjala tudi najstarejša Slađana.

Razkošni talent Biljane je na enem izmed tekmovanj osnovnih šol nekdanje skupne občine Vrhnika, prepoznala trenerka ritmične gimnastike iz Vrhnike Špela Mohar in jo povabila v tedaj že uveljavljeno društvo ŠRG Vrhnika. Največja težava za obiskovanje treningov je bila vožnja iz Borovnice do Vrhnike, saj je javni prevoz na tej relaciji omejen. Na treninge jo je tako večkrat na teden vozil oče Drago, kakor tudi na tekme širom po Sloveniji.

Dobri rezultati treningov so se pokazali kmalu. Pričela je v pionirski, nato kadetski in mladinski konkurenci. Leta 1993 je prvič postala državna prvakinja med starejšimi pionirkami, leta 1995 je postala prvakinja med kadetinjami, leta 1996 pa je na državnem prvenstvu osvojila 4. mesto prav tako med kadetinjami. Leta 1997 se je uvrstila v državno mladinsko reprezentanco, ki se je udeležila 6. ECA - evropskega prvenstva v Patrasu v Grčiji. Nastopile so s skupinsko vajo s kiji, kjer so med 23 reprezentancami osvojile štirinajsto mesto. leta 1998 pa je na državnem prvenstvu osvojila 3. mesto v mnogoboju med mladinkami. V tem obdobju je nastopila tudi na več mednarodnih turnirjih v športno ritmični gimnastiki in dosegla nekaj odmevnih rezultatov: leta 1994 v Nitri na Slovaškem  1. mesto – pionirke, v Zagrebu 2. mesto – kadetinje, v Kaposu na Madžarskem  1. mesto-pionirke, leta 1995 na Dunaju v Avstriji 2. mesto – kadetinje, v Murski Soboti 1. mesto-kadetinje, v Budimpešti na Madžarskem  2. mesto – kadetinje.

S treningi in tekmovanji je nadaljevala tudi v Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji v Ljubljani, kjer se je vključila v plesno navijaško skupino, ki je nastopala v vseslovenskem projektu ŠKL. V letih 1999 in 2000 so osvojile prvo in drugo mesto med srednjimi šolami v Sloveniji. V začetku julija leta 2000 je nastopila v plesni skupini Ognjene strele na 8. evropskem prvenstvu v Ljubljani, kjer so osvojile osmo mesto.

Nadaljnjo uspešno športno pot ji je preprečila poškodba kolena. Posvetila se je študiju na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in ga uspešno končala. V času študija se je dodatno izobraževala in pridobila naziv trenerke Pilatesa in sodobnih plesov.

Franjo Modrijan

 

Oglejte si tudi