Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
JUTRI
22°C
12°C
PET.
22°C
12°C
Oceni objavo

Predsednik Pahor v Borovnici

Zgodovinski dan za Borovnico! Na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki je 23. decembra potekala v borovniški osnovni šoli, je kot slavnostni govornik nastopil sam predsednik države Borut Pahor, nato pa si je ogledal tudi pred kratkim prenovljeni vrtec in skupaj z otroki zapel nekaj pesmi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki so jo pripravili na Osnovni šoli dr. Ivana Korošca Borovnica, pozdravil učence, krajane, starše in učitelje, ki so se udeležili lepega dogodka, in jim zaželel vesele praznike ter uspešno in zadovoljno novo leto. Slovesnost je bila namenjena praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, zato je imel predsednik republike slavnostni nagovor, v katerem je poudaril pomen odločitve, ki smo jo sprejeli na ta dan pred natanko 23 leti.

V nagovoru se je spomnil dneva, ko so starši otrok, ki danes obiskujejo šolo, šli na plebiscit in sprejeli pomembno odločitev. "Na današnji dan pred 23 leti so se vaši starši odločili za samostojnost in neodvisnost. Vi ste generacija, ki je zrasla v novi državi. Samostojnost države vam je bila položena v dediščino," je dejal. "Takrat nam je šlo za to, da s skupnimi močmi naredimo domovino našo in državo boljšo. In v marsičem smo uspeli, ne toliko in ne za vsakogar, kot smo upali takrat, a veliki premiki so bili narejeni." Predsednik je o današnjem času dejal, da "ni najboljši za našo domovino in naše ljudi, zato pa je tem bolj pomembno, da se ne vdamo in se naprej borimo; ne bi bilo prav, če bi vam zapustili slabšo dediščino, kot smo jo sami dobili od naših staršev".

Predsednik Pahor je otroke nagovoril še z naslednjimi besedami: "Znanje je nujno za naš obstoj, zato se po svojih močeh učite, bodite radovedni, raziskujte svet okoli sebe, razmišljajte po svoji pameti o svetu, ki je okrog vas, in razvijajte svoje misli in sanje o svetu, ki si ga želite živeti. Prav znanje, radovednost in to, da se čim boljše učite, da čim več znate, prav to so orodja, s katerimi se lahko borimo za našo državo, za naš majhen narod. Če boste znali, to še ni zadosten pogoj, da boste tudi uspeli, ampak zagotovo pa je, da boste zelo težko uspeli, če ne boste znali."

"Pred vami, otroci, je prihodnost; če boste ambiciozni, jo boste tudi soustvarjali," je poudaril predsednik in na koncu vsem učencem in navzočim zaželel prazničnega vzdušja ter "da bi se tega dneva spominjali kot prelomnice v naši zgodovini in ga praznovali z vsemi sanjami in željami".

Ob tej priložnosti je gospod Andrej Ocepek, župan Občine Borovnica, v svojem nagovoru predsedniku republike čestital za delo, ki ga opravlja, in dejal, da je "mož beseda, predsednik vseh Slovencev". Po slovesnosti je gospod Pahor obiskal tudi vrtec Borovnica, ki deluje v okviru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica in so ga pred kratkim z evropskimi sredstvi obnovili po standardih nizkoenergetske gradnje.

 

Besedilo: Urad predsednika RS; uredil: DD

Foto: STA/Stanko Gruden

Oglejte si tudi