Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Drašler: "Najbolj izkušena ekipa v Borovnici"

Gasilci PGD Brezovica pri Borovnici so se na letošnjem občnem zboru odločili enkrat za vselej obračunati z očitki, da se preveč ukvarjajo s tekmovanji in premalo z operativo. Da očitek ne bi mogel biti bolj iz trte izvit, je poveljnik Damjan Turšič dokazal ob naštevanju nekaj najbolj vnebovpijočih primerov, začenši z vajo GZ Vrhnika, kjer je bilo med 120 udeleženci kar 22 njihovih gasilcev, tam pa so obenem bili v verigi kot tudi na kraju nesreče, pa še za postrežbo so poskrbeli. Ko so morali julija intervenirati v Peklu (za kar so poželi tudi pohvale GRS), so istočasno držali še požarno stražo na Dnevu borovnic in sodelovali v paradi. Ob požaru kolibe za Likom pa je denimo vseh sedem sodelujočih iz njihovega društva imelo izpit za vozila višje kategorije, medtem ko so "drugi imeli s tem težave". Seveda so delovali tudi drugje, od požara v Jelah, pa na Paplerjevi, do sodelovanja z gasilci na Krasu, prav tako so črpali vodo iz centra za ravnanje s strelivom in stanovanja v Ohonici, v enem primeru pa odpirali vrata in reševali onemoglo osebo. Po poletni hudi uri so sanirali strehe na najbolj prizadetem koncu občine, ustrašili pa se niso niti sršenov. V tem času so nakupili nove zaščitne obleke, čelade jim je doniral PAB Akrapovič. "Dokler bo 20 operativcev na intervenciji, smo lahko zadovoljni," je sklenil Turšič. Zahvale za sodelovanje na intervencijah je izrekel tudi poveljnik poveljstva Jože Palčič ter še posebej izpostavil preboj do Bistre in na Pokojišče ob nedavnem žledolomu, kjer da so se Brezovčani zares izkazali. Kačani pa niso popuščali niti na področju mladine. "Imeti sedem desetin mladine spominja že na znanstveno fantastiko," je bilo slišati na zboru. No ja, fantastičen glavobol je imel lani predvsem predsednik Jože Drašler, ki je moral več kot 100-glavo množico mladih tekmovalcev nato skladno s pravili gasilske zveze tudi obleči. A ne zaman, saj je mladina z občinskega tekmovanja, kot se je slikovito izrazil predstavnik PGD Drenov Grič - Lesno Brdo, domov popeljala za kakšno prikolico pokalov, pionirji so znova osvojili prehodni pokal Rudolfa Maistra na Uncu, mladinke pa prehodni pokal Drenovega Griča. Vsega skupaj so domov prinesli sedem zlatih, deset srebrnih, štiri bronaste in dva prehodna pokala, za katere že zmanjkuje prostora, predsednik pa se ozira po še edini prosti steni ob vratih. Na državno prvenstvo gresta dve ekipi pionirk, na državno prvenstvo v orientaciji so že šle pripravnice, bojda edine v Borovnici. "Leto presežkov" je pokomentirala mentorica mladine
Karmen Pirnat. Sicer so lani zbrali tudi ekipo veterank, ki pridno vadi in tekmuje, že 26. so se poklonili materam in ženam, izvedli veselico, pionirje so popeljali v Savudrijo, pripravili tudi tod dobro obiskan dan odprtih vrat, gostili pa še vrtec in izdali lasten koledar. Posebnost letošnjega leta utegne biti predvsem ureditev gasilskega poligona pod Strmecem, česar jim lani nikakor ni uspelo izvesti. Podporo občine menda še vedno imajo.

Zboru na rob je Janez Peršin prejel napredovanje v gasilskega častnika, za 10 let aktivnega dela so prejeli priznanja Patrik Košir, Robert Košir, Črt Košir in Urban Košir, za 20 let Janez Potočnik, za 30 let Slavko Turšič, Damjan Turšič in Aleš Verhovec ter za 40 let Jože Pristavec.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi