Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Majda in Ciganček na sadni razstavi

Jonagold, fetelova, topez, majda, florina, ciganček, sejanček … To je le nekaj imen sort sadnega drevja, ki smo jih imeli moč občudovati na bogati razstavi Sadjarskega društva Borovnica.
S pomočjo vsestranske Slavi Marte Ošaben so jo sadjarji pripravili v idiličnem parku in za takšno razstavo zelo primernem prostoru na Košutovem vrtu nasproti knjižnice. Šlo je za razstavo jabolk, hrušk, sliv in pa tudi fig, ki so letos zelo dobro obrodile, je povedal predsednik društva Rudi Cerk. »Vsi pridelki in eksponati so iz območja naše borovniške kotline in razstava hoče poudariti prav to, da imamo v naši kotlini ogromno starih in novih sort sadnega drevja. Res da fige niso avtohtone, ampak hočemo prikazati, da rastejo tudi pri nas.«

Kar 62 vrst jabolk je bilo prikazanih na razstavi. Nekaj jih niso poznali, zato so iskali tudi odgovor na vprašanje »če me poznaš, povej, kdo sem«. »To, da ima tako majhno območje toliko vrst, je nekaj posebnega. Je pa tudi res, da lastniki tega ne prodajajo oz. ne tržijo. To je še področje, v katerega bo treba vlagati. Mi si prizadevamo tudi, da pospešujemo zasaditev novih dreves. Veliko jih vpraša, za koga, saj ti ne bo koristilo. Moj odgovor vsem pa je, tudi moj oče je sadil sadje, pa ne zase, ampak za svoje potomce,« pripomni Cerk in spomni, da je na žalost težko kupiti sadike nekaterih sort, zato je treba te vzgojiti doma, pri tem pa sodelujejo tudi s Kozjanskim narodnim parkom.

Razstavljenih sort je bilo tako veliko, pri tem pa ne smemo mimo Paplerjevega bobovca. To je sorta, na katero moramo biti po Cerkovih besedah ponosni tudi zaradi učitelja Franca Paplerja, ki se je ukvarjal s sadjarstvom. »Ponosni moramo biti tudi zato, ker je prišel na svetovno listo zbirateljev in tistih, ki križajo in vzgajajo odporne sorte, med drugimi je tudi Paplerjev bobovec.« Lansko leto takšne razstave sadjarji ne bi mogli pripraviti, saj zaradi zmrzali, ki ji je bila naša dolina zelo podležena, ni bilo sadja, zato so bili veseli lepega obiska na Košutovem vrtu. Vsakega so nadgradili tudi z dobrotami, in sicer s palačinko, pečeno na lopati. Upajo, da jim bo kaj podobnega uspelo pripraviti tudi drugo leto, saj se jim obeta praznovanje okrogle obletnice društva, 20 let.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi