Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
JUTRI
23°C
11°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

V vrhniškem okraju izvoljena Logatčanka

Za nami so predčasne volitve poslancev v državni zbor. Razmerje moči na državnem nivoju je že vsakomur znano, saj nam ga državni mediji tako rekoč servirajo ob vsakem dnevnem obroku. Kako pa je bilo v borovniški dolini? Kandidati za poslance oz. njihove stranke so se to pot bistveno bolj potrudili. Dogajale so se javne predstavitve programov, pikniki in kampanja od vrat do vrat, na plakatnih mestih pa je bilo ob množici nasmejanih obrazov komajda najti mesto za še kakšen nevolilni dogodek. 3. junija je napočil trenutek resnice. V Borovnici se je na volišča podalo 1909 volivcev, se pravi slabih 56 %. To je za skoraj štiri odstotne točke boljši rezultat kot na državni ravni, ampak za skoraj tri odstotke slabši kot v vrhniškem okraju. Je pa res bila udeležba za štiri odstotke višja kot pred štirimi leti. Prvo mesto po udeležbi si je volišče v lovskem domu tokrat delilo z voliščem na Bregu (58,9 %), za malenkost je zaostajala Brezovica (58,8 %).
In kako so se odrezale stranke? Tudi v Borovnici je povedla SDS, sicer z nižjim odstotkom kot na okrajni in državni ravni – le 22,6 % (428 glasov), a s stotimi glasovi več kot pred štirimi leti. Presenečenje, ali pa tudi ne, tokratnih volitev je bila SD, ki se je na okrajni in državni ravni vrtela okrog 10 %, v Borovnici pa si je domači kandidat Darko Mršić odrezal kar 17,1 % (323 glasov) volilne pogače, kar pomeni štirikratno izboljšanje državnozborskega izida izpred štirih let. LMŠ je tu sicer dosegla malenkost boljši rezultat kot na državni ravni in malenkost slabšega kot na okrajni, a 13,7 % oz. 258 volivcev je v državni zbor dejansko izvolilo predstavnico, za katero so volili. Zahvaljujoč volilnemu sistemu bo vrhniški okraj v naslednjem štiriletnem mandatu zastopala do sedaj brezposelna 28-letna Logatčanka Jerca Korče. Če seveda ne bo prišlo do kadrovskih sprememb ob oblikovanju nove vlade. V tem primeru se morda mandat nasmiha domačinki Nataši Trček, ki je kandidirala na listi LMŠ v Mariboru, žal pa ne Mirku Jagru, kandidatu SSN, ki parlamentarnega praga ni prestopila. Levica je pri nas dobila manj kot na državni ravni – 8,5 % (161 glasov), a ohranila delež izpred štirih let. Tesno za petami ji je NSi z 8,3 % oz. 158 glasovi, prav tako na ravni izpred štirih let. Poraženec volitev, še celo huje kot na državni in okrajni ravni, je bila tokrat SMC, ki je v štirih letih z legendarnih 35 zgrmela na zgolj 7,1 % (135 glasov). Za tretjino slabši rezultat je tokrat dosegel še DeSUS, prejel je le 5,2 % (98 glasov). Če bi bilo odvisno od Borovničanov, bi bile to edine stranke, ki bi prestopile parlamentarni prag. Stranko Alenke Bratušek (60 glasov) in SNS (53 glasov) so namreč prehiteli »pirati« s 3,4 % (65 glasov). Preostale liste so v skupnem seštevku uspele nabrati slabih 8 %. Volivci so imeli tokrat bogato izbiro, kar 23 list, a to očitno še ni bilo dovolj, saj je bilo oddanih kar 19 neveljavnih glasov.

 

Damjan Debevec

 

Oglejte si tudi