Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
24°C
10°C
Oceni objavo

Ukrajina v naših srcih ob letošnjem dnevu spomina na žrtve preserskega procesa

“Manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi!” je v Krstu pri Savici zapisal naš največji pesnik. S to mislijo, uporniško držo in utopično zasnovo države, v kateri ne bo več nobenega izkoriščanja in krivic, so nekateri izmed naših prednikov prejeli za puške in se uprli okupatorjem. Podobne misli verjetno prevzemajo danes tudi hrabre ukrajinske borce, ki se neprimerno slabše oboroženi upirajo ruskemu vojaškemu stroju, ki se vse bolj znaša nad civilnim prebivalstvom. Več kot cinično bi bilo reči, da je za žrtve med civilisti kriva stran, ki se upira vojaško veliko močnejšemu napadalcu.
Ob delno uspeli razstrelitvi strateško pomembnega železniškega mostu v Preserjah, ki so takrat spadale v našo občino, so partizani 4. decembra 1941 ubili štiri italijanske vojake. Kot povračilo za to dejanje in svarilo, da bo vsak upor kaznovan z usmrtitvami, hudimi zapornimi kaznimi in deportacijami civilnega prebivalstva, je 10. marca 1942, ob 7:00 uri zjutraj pod streli eksekucijskega voda okupatorske italijanske vojske, v Gramozni jami, v Ljubljani, ugasnilo šestnajst življenj nedolžnih fantov in mož iz Borovnice in okolice.
Zaradi posredovanja borovniškega župnika Cirila Jerine in ljubljanske škofije pri oblasteh v Rimu je bilo sicer 11 drugih obtoženih oproščenih oz. jim je bila smrtna kazen spremenjena v zaporno, eden pa je zblaznel in se tako izognil smrtni kazni. Drugi obsojeni v režiranem sodnem procesu so bili obsojeni na zaporne kazni od pet let do dosmrtne ječe. Izmed 69 obsojenih je sodišče 17 spoznalo za nedolžne, za dva mladoletna pa predlagalo, da se pošljeta v poboljševalnico.
Totalitarna oblast pomilostitve v zrežiranih sodnih procesih vselej uporabi kot orodje za krepitev svoje oblasti. Po eni strani s tem, da jasno pokaže, da je samo od nje odvisno, ali bo kdo in kdo bo pomiloščen. Po drugi pa takrat, ko so na podlagi nejasnih kriterijev eni pomiloščeni, drugi pa ne, med ljudmi še krepijo medsebojni sumi, sovraštvo in želja po maščevanju pomiloščenim in njihovim bližnjim. Preserski proces je tako globoko zarezal in poškodoval socialno tkivo v naši občini, kar je imelo dolgotrajne posledice za medsebojno zaupanje in sobivanje, ki sta temelj vsakega razvoja. Zato so sposobnosti prepoznavanja in priznanja lastnih napačnih odločitev, odpuščanja krivic, upoštevanja različnosti, strpnega sobivanja in sodelovanja preko meja osebnih prepričanj in interesov sočasno tudi vsakodnevna mala spravna dejanja, ki celijo in krepijo naše socialno tkivo in s tem naš razvojni potencial. To je temelj naše prihodnosti. Ob tem pa je pomembno tudi, da se s pieteto spomnimo vseh žrtev, ne da bi ob tem razsojali o zgodovinski odgovornosti, krivdi in grehu.
Žrtvam Preserskega procesa v spomin, kot tudi v spomin vsem žrtvam vojne in povojnega vojaškega nasilja, je župan Bojan Čebela 10. marca letos dopoldan v Borovnici položil venca pri spomeniku padlim v narodno-osvobodilni vojni ter spomeniku žrtvam medvojnega in povojnega komunističnega nasilja in umrlih zaradi zavezniških bombardiranj. Popoldan je to storil še v Ljubljani, v Gramozni jami in na Žalah, kjer so pokopane žrtve Preserskega procesa. Pri tem so sodelovali praporščaki borovniških društev in Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika Borovnica. Ob spomeniku v Gramozni jami je župan Bojan Čebela spodbudil pogovor o vrednotah in smislu prirejanja tovrstnih komemorativnih dogodkov in spodbudil Matjaža Ocepek k recitaciji, nekdanji župan in predsednik Društva upokojencev Borovnica Andrej Ocepea pa je na kratko nagovoril prisotne.
Ob povratku so v Bistri člani ZB Borovnica skupaj z županom položili venec pred spominsko ploščo. (ou)

 

Oglejte si tudi