Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

27. julija 1857 se je na prvi vožnji vlaka med Dunajem in Trstom v Borovnici s svojim spremstvom ustavil avstrijski cesar Franc Jožef ter si ob navdušenju domačinov in obiskovalcev iz širše okolice ogledal mogočni Borovniški viadukt, največji objekt na progi Južne železnice, prve železniške proge, ki je prečkala gorovja in povezala srednjo Evropo s Sredozemljem.
Gradnja viadukta in obratovanje železniške proge sta pomenila veliko spremembo in razvojno spodbudo. Borovnica je iz slabo dostopne vasice postala s svetom povezano trško naselje z razvijajočo se obrtjo, ki je kasneje deloma prerasla v industrijo. Kraj je dobil šolo, poštni urad in trgovine, s čitalnico se je začelo kulturno življenje, ki so ga kmalu nadgradila tudi prva športna društva ter turistično obiskovanje soteske Pekel.
Zato Občina Borovnica ob obletnici prihoda cesarskega vlaka praznuje svoj občinski praznik, ob katerem župan na slavnostni akademiji s kulturnim programom najbolj zaslužnim občanom podeli priznanja.
Letošnja slovesnost ob občinskem prazniku, ki se bo začela ob 19. uri, bo tradicionalno potekala pred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, v primeru slabega vremena pa v večnamenskem prostoru šole. Župan Peter Črnilogar bo nagrajencem podelil priznanja Občine Borovnica za leto 2023. Kulturni program bo pripravilo Kulturno društvo Borovnica, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo čipk klekljarske sekcije »Punkeljc« na temo Borovniškega viadukta. Lepo vabljeni!

Oglejte si tudi