Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
10°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

Obisk državnega sekretarja za javno upravo

V petek, 1. 4. 2022, je občino Borovnico obiskal državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Boštjan Jambrovič. Z županom Bojanom Čebelo, direktorico občinske uprave Dolores Dolenc Bajc in višjim svetovalcem za razvoj in razvojne projekta Andrejem Klemencem se je pogovarjal o razvojnih izzivih občine ter z njimi povezanih izzivih organizacije in delovanja občinske uprave.

Župan je izpostavil, da sodelovanje z različnimi ministrstvi še nikoli ni bilo tako dobro kot v zadnjih štirih letih in pri tem posebej izpostavil vlogo nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo  Jureta Lebna pri reševanju izzivov, povezanih s prenosom zemljišč v upravljanju SŽ Infrastruktura d. o. o. na Občino Borovnica pri projektu izgradnje P+R pri železniški postaji Borovnica ter vseh v pripravo projekta Kolesarska povezava Borovnica–Breg vključenih državnih uradnikov na Ministrstvu za infrastrukturo. Župan je tudi izpostavil, da občina računa na pridobitev sredstev iz sklada za odpornost in okrevanje pri zagotavljanju novega vira pitne vode iz vrtine Prušnica in izgradnji novega vodovodnega omrežja v Kotih ter pri ukrepih za zmanjšanje poplavne ogroženosti občine. Glede financiranja izgradnje tako za občino kot za Tehniški muzej Slovenije izredno pomembne obvozne ceste mimo Bistre pa je občina dobila zagotovila Ministrstva za infrastrukturo, da bodo sredstva zagotovljena že v prihodnjem državnem poračunu. 

Direktorica občinske uprave je opozorila na kadrovsko podhranjenost občinske uprave in da nizke plače in omejene možnosti nagrajevanja v občinski upravi onemogočajo pridobitev izkušenih kadrov, predvsem na področju vodenja investicij in pravnih zadev. Državni sekretar je pojasnil, da si na Ministrstvu za javno upravo prizadevajo za ustrezno spremembo zakonodaje, vendar bo imel zadnjo besedo Državni zbor, na katerega pa imajo nanj velik vpliv sindikati, ki niso naklonjeni večjim spremembam.

V pogovoru so se dotaknili tudi vedno večjih administrativnih zahtev pri vsakodnevnem izvajanju nalog ter prenašanju dodatnih nalog na občinske uprave.  

Pogovarjali so se tudi o izzivih manjših občin pri vključevanju v večje  evropske projekte, kjer bi manjše občine, v kolikor bi hotele biti uspešne,  morale imeti še več tehnične in administrativne pomoči s strani države tudi pri samem vodenju ter finančno-administrativnem poročanju. Veliko bi lahko pri tem pomagala tudi dolgo obljubljena regionalizacija Slovenije v upravnem smislu.

Ob koncu si je državni sekretar na hitro ogledal še tematski park Borovniškega viadukta in povedal, da si bo vsekakor vzel čas, da se z železniško dediščino občine, sotesko Pekel in pridelavo borovnic na barju skupaj z družino bolj podrobno seznani v prostem času. (OB)

Oglejte si tudi