Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Gospod župan gotovo ne bo pozabljen

Tokratna junijska redna seja občinskega sveta je bila posebna z več vidikov. Bila je zadnja za zdaj že nekdanjega župana Bojana Čebelo in prva v novi funkciji podžupana za Petra Črnilogarja.

Novi poslanec naj pričakuje redne telefonske klice

Peter Črnilogar bo na čelu občine do rednih jesenskih volitev. Občinski svet se je namreč strinjal, da se nadomestne volitve za župana ne izvedejo in da v času do izvolitve župana na rednih volitvah funkcijo župana opravlja podžupan. Zanj je Bojan Čebela imenoval Petra Črnilogarja, medtem pa je Čebeli s 1. 6. zaradi imenovanja za poslanca v državni zbor in nezdružljivosti funkcij prenehala funkcija župana. Na seji je Čebela še zadnjič, malce s cmokom v grlu, nagovoril svetnike in svetnico in se vsem zahvalil za dobro delo, ter jim obljubil nadaljnje sodelovanje tudi iz Ljubljane. Podobno je bilo, kljub včasih napetemu ozračju na sejah, slišati tudi s strani svetnikov. In tudi to, da so veseli, da imamo Borovničana v državnem zboru in da v ta namen lahko še kdaj pričakuje kakšen telefonski klic. Da gotovo ne bo pozabljen in da ga ne bodo pustili čisto pri miru.

Manj ukrepov redarstva

Seja je sicer minila v znamenju rednega dela. Slišati je bilo dve letni poročili. Najprej je predstavnica Medobčinskega inšpektorata in redarstva predstavila poročilo dogajanja v lanskem letu. Na območju Borovnice so izdali skoraj 300 kazni, v 90% je šlo za prekoračitev hitrosti, ostalo pa za parkiranje. Na splošno so sicer beležili manj ukrepov zaradi kovid situacije, upadlo je tudi število vloženih zahtev za sodno varstvo.

Šola bo prav kmalu spet premajhna

Z letnim poročilom je nadaljeval ravnatelj Daniel Horvat in v njem predvsem izpostavil dejstvo, da bo osnovna šola že z novim šolskim letom, kljub čisto novemu prizidku, premajhna za normalno delovanje in izvajanje pouka.  Število otrok se namreč konstantno povečuje, to dejstvo je potrdil s konkretnim podatkom, da je bilo otrok v času začetka njegovega ravnateljevanja pred osmimi leti 308, danes je ta številka višja za več kot 200 – šolo obiskuje 513 otrok. Dotaknil se je tudi vzgojnega področja in opozoril na občuten porast vzgojnih ukrepov. Če sta bila še pred kovid časi približno dva letno, jih je bilo letos izrečenih že 19. Pojasnil je, da gre za resne disciplinske prekrške, ki jih obravnavata tudi policija in sodišče. Prvič v zgodovini so morali enega učenca celo prešolati. Kljub vsemu pa je spodbudno ocenil, da je znanje šolarjev pri Nacionalnem preverjanju znanja v 9. razredu nad slovenskim povprečjem, kar ga izredno veseli.

Za nekaj več kot sedem evrov višje cene komunalnih storitev

Svetniki so na predlog Komunalnega podjetja Vrhnika potrdili tudi povišanje cen komunalnih storitev. Predvsem gre za posledico povišanja cen energentov, stroškov nabav in povečanje obsega izvajanja del. Znesek na položnici gospodinjstva bo višji za približno sedem evrov.

Prenova prostorov zdravstvenega doma

Ena pomembnejših točk je bila tudi potrditev prenove ambulant splošne medicine v Zdravstvenema domu. Z oktobrom se namreč upokoji ena izmed zdravnic splošne medicine in v sodelovanju z Zdravstvenim domom Vrhnika se občina trudi pridobiti novega zdravnika iz javnega zdravstva. Ker s prostorskega vidika Zdravstvena postaja Borovnica ne izpolnjuje vseh zahtev po zdravstvenih standardih, se je občina odločila za njeno prenovo. Investitor želi v obstoječih prostorih prenoviti trenutno razporeditev in na ta način urediti dodatno ordinacijo. Obstoječi prostori so neustrezno razporejeni ter dokaj majhni in posledično ne ustrezajo zahtevam zdravstvenega doma. Razporeditev in velikost prostorov otežuje delo, zato jih je nujno urediti tako, da bodo prilagojeni sodobnim standardom. Tako je predvidena nova čakalnica, urgenca, prostor za medicinske sestre, nova ordinacija, hodnik, soba za shranjevanje kartotek in sanitetnega materiala ter izolacijska soba. Ocenjena vrednost naložbe je nekaj več kot 112.000 €.

Nace Potočnik nov obraz na občini

Svetniki so spoznali tudi novega zaposlenega na občini. To je pravnik Nace Potočnik, višji svetovalec za družbene dejavnosti in pravne zadeve.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi