Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Zgodovinski dan za kačanske Kote

Petek, 26. maj 2023, se bo za Prostovoljno gasilsko društvo Brezovica pri Borovnici in tudi za celotno občino zapisal v zgodovino. V kačanske kote je namreč pripeljalo novo in sodobno gasilsko vozilo GVC-1 Renault D16.
Sprejem je bil tak, kot se takemu dogodku pritiče. Gasilski špalir mladine, prisotnost lokalne oblasti in kolegov gasilskih društev drugih občin, seveda ni šlo brez harmonike in pogostitve. Pred gasilski dom v Brezovici je novo vozilo pritegnilo številne vaščane vseh generacij, ki so gotovo začutili, da gre še za kako pomemben dogodek in da je to pravzaprav rezultat skupnega truda in podpore. Marsikdo od starejših se je verjetno spomnil skromnih začetkov tega društva. Začelo se je z motorno brizgalno Rakovica, nadaljevalo z motorno brizgalno Rosenbauer, ki je še danes v uporabi, prvo vozilo TAM-80 je zamenjal VW LT 46 in vsako vozilo je pomenilo velik preskok v operativni zmogljivosti društva.

21 let po prihodu gasilskega vozila z vodo pa so kačanski gasilci uresničili verjetno največji preskok v zgodovini društva, ki ne bo povečal požarne varnosti samo za vasi v tem okolišu in celotni občini Borovnica, temvč tudi v Gasilski zvezi Vrhnika, je prepričan novi poveljnik Miha Dodič, ki je postregel tudi z nekaj statistike: Renault D16 s širikolesnim pogonom in prostorom za sedem gasilcev, vozilo ima vgrajeno gasilsko črpalko in rezervoar s prostornino 3000 litrov vode, črpalko Rosenbauer NH25, 2 visokotlačna navijaka in opremo za gašenje in reševanje, ki jo zahteva tipizacija gasilske zveze. Nadgradnjo je izdelalo podjetje GV Pušnik iz Črešnjevca pri Slovenski Bistrici, višina celotne investicije pa je 262.249,07 €. 70-odstotno ga je financirala občina Borovnica, 30-odstotkov pa PGD Brezovica pri Borovnici.

A pot gasilskega vozila ni bila dolga samo toliko, kot je pot od Slovenske Bistrice, pač pa je bila mnogo daljša. Želje, razmišljanja in predvsem priprave so se začele vsaj deset let nazaj. Prve ponudbe so pridobili že leta 2013, takrat so gasilci začeli tudi z ogledi vozil. V vsem tem času so si pri različnih društvih ogledali več kot 15 vozil, obiskali so več sejmov, med drugim tudi največji gasilski sejem v Hannovru. Obiskali so vse proizvajalce gasilskih vozil v Sloveniji kot tudi nekatere na Poljskem in Hrvaškem. Nato je leta 2020 občina odobrila financiranje vozila v višini 70 odstotkov, sledila pa je le še odločitev »vrha«, Cirila Trčka, Damjana Turšiča in Mihe Dodiča, da so sposobni dokončati gasilski dom in hkrati financirati 30 odstotkov vozila. In res, dom stoji in je že skoraj v celoti dokončan, v »štalci« pa je parkirana tudi »moderna kravca«, kot se je izrazil Dodič.

Želje vseh pa ostajajo enake kot pred tem. Da bi bilo vozilo čim manj v uporabi oz. bi bilo bolj kot ne namenjeno »panoramskim« in vzdrževalnim vožnjam. Pa srečno in na pomoč!

Rok Mihevc

Oglejte si tudi