Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Z lastnim in prostovoljnim delom prihranili že 40.000 €

Gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Brezovica pri Borovnici počasi, a vztrajno dobiva svojo končno podobo. Pod streho letos sicer verjetno še ne bo, a njegov prevzem je predviden na dan državnosti prihodnje leto, ko bo po dveh epidemičnih letih tudi gasilska veselica.
Udarniško in prostovoljno delo, kot so ga še bolj poznali včasih, na periferiji še ni izumrlo. To dokazujejo tudi kačanski gasilci, ki z lastnimi rokami, znanjem in izkušnjami gradijo oz. obnavljajo gasilski dom. Tako so po besedah predsednika Cirila Trčka z lastnim delom prihranili gotovo že 40.000 €, narejenih je bilo že čez 3.000 prostovoljnih ur. “Predračun do te faze je bil od 140 do 180.000 evrov. S tem delom bomo prišli za okoli 90.000 evrov.” Stalno dela okoli deset ljudi, včasih tudi od 15 do 20. Sami delajo precej več stvari, kot so si mislili da jih bodo, saj je veliko lokalnih mojstrov in vsak nekaj zna. “Sami vežemo armature, sami zidamo, delamo opaž, sami smo podrli dom. Edino, kar so do zdaj delali mojstri, je hidroizolacija in opaž za glavno ploščo, ostalo smo naredili sami. Narejenega je že kar precej dela, od stopnic do glavne dvorane, garaže, glavne plošče, v teku so pripravljalna dela za malo ploščo, nad katero bo sejna soba.”

Na vprašanje, če bo dom letos pod streho, Trček odgovarja, da si želi, da bi bil, “ampak verjetno ne bo veliko manjkalo od tega cilja. Namreč, nismo vezani sami nase, v izdelavi je tudi jeklena konstrukcija za streho, vprašanje pa je, kdaj bo narejena. Mi smo delali že od novega leta, konkretna dela pa so se začela kazati šele v zadnjih dveh mesecih. V zaostanku smo približno za mesec ali dva, vesel bi bil, če bi bili zdajle konec avgusta. Veliko se je izgubilo spomladi in poleti, ko je bil tempo dela prepočasen. Smo tudi veliko delali, a so bila taka dela, da se ni veliko poznalo.”

Kaj pa material, ki se draži? Pri tem so po besedah predsednika Trčka imeli srečo, saj so povečini zidake, strešnike in armature kupili že spomladi. Draži se edino material, ki ga kupujejo sproti, torej cement, pesek … se bo pa podražilo tudi stavbno pohištvo.  In kakšna bo razlika s starim objektom? “Predvsem v tem, da bo boljše izoliran, večji bo, imeli bomo dve garaži za tovorna vozila, dvorana bo brez stebrov, bo visoka in prostorna z dobrim prezračevanjem. Imeli bomo tudi kuhnjico, poveljniško sobo, prostor za arhiv. Kraj bo dobil prostor, kjer se bodo ljudje lahko srečevali. Bo pa to verjetno tudi najbolj protipotresno varna stavba v Borovnici. V primeru naravne nesreče bo nudila zatočišče ljudem, ki bi ostali brez strehe nad glavo. V domu pa bodo seveda lahko tudi športne in kulturne dejavnosti. To bo kompakten in funkcionalen objekt, poceni tudi za ogrevanje in vzdrževanje. Sicer bo nekoliko bližje cesti in bo kot otoček z obeh strani cesta, z zadnje graben, bo pa veliko dobil na uporabnosti.”

Ob pogledu mimoidočih na podrt gasilski dom in vprašanje smisla tako obsežnega dela, se je večkrat postavilo tudi vprašanje, zakaj se ne podre celotnega doma in začne od začetka. Uradno gre za adaptacijo in ne gradnjo, odgovarja Ciril Trček. “Če bi podrli celega, bi bila to novogradnja, kar pa Agencija za okolje ne bi pustila zidati na tem območju, zaradi bližine potoka. Druge parcele pa nimamo, tako da je bila to edina možnost, da smo del gasilskega doma obdržali in je ostala kot adaptacija. Seveda bi raje tudi sam videl, da bi bil čisto nov gasilski dom, tudi prej bi bil narejen, a zaradi birokratskih omejitev in zapletov je bila to edina varianta.”

V celoti bo gasilski dom narejen v prihodnjih letih. Zaenkrat je v planu urediti garažo, ostalo pa spraviti pod streho. V letu 2022 ali 23 je namreč predvideno novo gasilsko vozilo za društvo, ki ga bo v 70 odstotkih financirala občina Borovnica. Vrednost naložbe se ocenjuje na okoli 200.000€. Je pa prevzem doma predviden na gasilski veselici, ki je planirana na dan državnosti, 25. junija 2022.

Hvaležen je vsem zasebnim in lokalnim podjetjem, ki zastonj opravljajo gradbene in prevozniške storitve. “Na splošno so firme, kar se tiče gasilstva, zelo radodarne.” Seveda pa gre velika zahvala tudi vsem prostovoljnim delavcem, ki svoj čas namenijo temu delu in vsem gospodinjam, ki se spomnijo na mrzle prste in lačna usta. Da gradnja poteka pravilno, skrbi arhitekt Edo Wallner, ki vse to tudi počne prostovoljno. Ker dela nikoli ne zmanjka, Ciril Trček vabi tudi ostale prostovoljce, da pridejo na gradbišče, kjer je nenazadnje tudi prav družabno in veselo dogajanje.

Poleg gradnje oz. obnove gasilskega doma pa v društvu normalno potekajo tudi ostale aktivnosti. Trenutno tečaj za operativnega gasilca opravlja 13 tečajnikov, od tega je 5 punc. Domove z gasilskim koledarjem in s prošnjo za denarno pomoč pa bodo gasilci obiskali zadnjo nedeljo pred božičem.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi