Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Čestitka ob dnevu državnosti

25. junija 1991 so vsi trije zbori takratne Skupščine Republike Slovenije sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, s čimer se je Slovenija dokončno ločila od Socialistične federativne republike Jugoslavije in postala samostojna država. Dan kasneje je bilo to razglašeno na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani. Naslednji dan je sledila agresija Jugoslovanske ljudske armade, ki je poskušala zasesti meje in izničiti prizadevanja, da Slovenija postane samostojna, neodvisna in mednarodno priznana država.

Odporu pogumnih pripadnikov slovenske teritorialne obrambe in policije ter velike večina državljanov, ki so ga aktivno podprli, na eni ter spretnim diplomatskim prizadevanjem na drugi strani gre zasluga, da smo obranili svojo samostojnost in neodvisnost, ki je bila kasneje tudi mednarodno priznana in potrjena s sprejemom Slovenije v Organizacijo združenih narodov.

Pri obrambi naše domovine so z orožjem v roki aktivno sodelovali tudi številni prebivalci naše občine. Tudi pri izredno pomembni akciji zavzetja skladišča orožja in streliva v Podstrmcu, ki je našim oboroženim silam zagotovila prepotrebna sredstva za bojno delovanje.

Vsem občanom, ki so tako ali drugače dali svoj prispevek k naši neodvisnosti in samostojnosti, kot izrekam vse priznanje in zahvalo. Prav vsem pa želim, da nam te volje in poguma ne bo potrebno izkazati nikoli več, za kar moramo kot samostojna in neodvisna država dati svoj prispevek k spoštovanju in obrambi temeljnih načel narodne suverenosti in mednarodnega prava tudi drugod po svetu.

Župan Peter Črnilogar



Oglejte si tudi