Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Čestitka ob 1. maju – mednarodnem prazniku dela

Vsem, ki živijo predvsem od dela svojih rok in/ali možganov čestitamo ob Mednarodnem prazniku dela. Klasični industrijski delavski razred, ki si s stavkami in tudi drugače izboril pravice do časovno omejenega delavnika, plačane bolniške odsotnosti in dopusta, pravice do dela v zdravem okolju itd. sicer tudi pri nas že dolgo vse bolj izpodrivajo stroji, avtomatizacija kibernetizacija proizvodnje na eni ter selitev delovno intenzivnih panog v industrijsko manj razvite države na drugi strani. V zadnjih dveh desetletjih se vse bolj uveljavljajo tudi fleksibilne oblike dela, ki pa v veliki meri tistim, ki ga opravljajo, pa naj gre za manualno ali intelektualno delo, ne omogočajo zadostne socialne varnosti. Vse več je tudi prisilnega dela in dela v suženjskih pogojih, ki so mu izpostavljeni predvsem tisti, ki so šli s trebuhom za kruhom v širni svet iskat lepše življenje in so končali v krempljih organiziranega kriminala.   
Ob 1. maju, ki je tudi državni praznik in skupaj z dnevom, ki mu sledi, tudi dela prost dan, vsem občanom želimo, da si v prijetni družbi odpočijejo od delovnih naporov. In da se ob tem tudi spomnimo, da delamo za to, da bi živeli in živimo za to da bi delali. In da je potrebno prednosti novih, bolj fleksibilnih oblik dela in zaposlovanja, uravnotežiti tudi z novimi oblikami zagotavljanja socialne varnosti in dostojnega življenja. Za kar si moramo solidarno prizadevati vsi delovni ljudje, ne glede ali je naše delo še uokvirjeno po pravilih nekoč standardnega rednega delovnega razmerja ali pa po bolj fleksibilnih okvirjih začasnih samozaposlitev in pogodbenega dela.
Lepo torej preživite prvomajske praznike pa naj si bo to ob tradicionalnih kresovih, zvokih prvomajskih budnic ter na pohodih in piknikih ali pa ob sproščenem preživljanju prostih trenutkov kjerkoli stran od vsakdanjega vrveža in obveznosti.

Župan Peter Črnilogar s sodelavci

Oglejte si tudi