Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

7. Redna seja občinskega sveta

Svetniki in svetnice so decembra zbrali na zadnji seji leta 2023.  

Svetniki so drugič obravnavali proračun občine za leto 2024. Zadolževanje ostaja enako kot v osnutku proračun, je povedala direktorica občinske uprave Dolores Dolenc Bajc. Pri tem je pojasnila, da so bile v okviru javne obravnave izpostavljene predvsem dileme glede višine sredstev za DEPO in stroškov glede delovanja bankomata. Uskladili so se glede enkratne denarne pomoči, zagotovili so fasado za objekt PDG Brezovica pri Borovnici in popravilo PGD Breg-Pako. Matjaž Ocepek je kot predsednik odbora za družbene dejavnosti podal predlog o doseganju minimalnega standarda nakupa knjig na število prebivalcev. Župan je svetnike seznanil s standardi iz državnega pravilnika, ki ga občina presega tako po kvadraturi nove knjižnice kot po številu knjig skoraj za 3-krat. Janko Smole pa je opozoril, da javne razsvetljave Pod goro ni navedeno v proračunu. Direktorica občinske uprave je svetnike seznanila, da so v proračunu zagotovljena sredstva za pripravo projektne dokumentacije. Občinski svet je proračun za leto 2024 potrdil soglasno.  

Svetniki so v nadaljevanju potrdili tako letni program športa kot letni program kulture za leto 2024. Izpostavili so, da nobeno društvo nima resnega pomanjkanja denarja, nekaj zadreg pa imajo društva pri pravilniku financiranja, predvsem kar se tiče točkovanja dodatnih nastopov v Borovnici, saj zaradi tega prihaja do prave “inflacije” kulturnih dogodkov. 

Svetniki so potrdili tudi imenovanja članov vaških odborov. Malce se je sicer zapletlo le pri vaškem odboru Dol-Laze. Svetnika Boštjana Zakrajška je namreč zmotil ponoven poziv občine k imenovanju članov, čeprav je sam podal seznam treh članov z njihovo privolitvijo. Občinska uprava je pojasnila, da so se za to odločili tudi zaradi pobude drugih občanov, ki da se niso mogli prijaviti na ta interni seznam. Člani vaškega odbora Dol-Laze so tako Sabina Leben, Jože Šraj in Sebastjan Poglajen, vaškega odbora Breg-Pako Tina Vuleta, Slavka Gerdina in Matej Čepon, vaškega odbora Borovnica pa Miha Koprivšek, Damjana Karlo, Špela Jevnikar, Franc Stražišar in Bojan Kovačević. 

Svetniki so še potrdili spremembe cen vrtca, seznanili so se, da bo zaradi upokojitve Jožeta Zormana upravljanje tržnice na Molkovem trgu sedaj prevzela občina, izrazili so skrb zaradi preobremenjene šolske in vrtčevske kuhinje. Slavko Gabrovšek je predstavil idejno zasnovo obvoznice Borovnica, v okviru projekta gradnje tunela, da se organizacija gradbišča pripravi tako, da bo možno tako traso izkoristiti prav za morebitno obvozno cesto. “Pogovarjate se o naši usodi,” je svetnike pri tem spomnil Tone Palčič, čigar družina bo gradnjo tunela še kako občutila.  

Na seji sta prisostvovali tudi Špela Jevnikar in Nina Scorteganga Kavčnik, predstavnici krajanov v Jelah, saj se ti soočajo s problemom poplavljenega podvoza. Prav tiste dni močnega deževja se je ta težava spet pokazala “v vsem svojem sijaju”. Kot sta povedali, se zavedajo, da občina nima čarobne palčke, želijo pa, da se začne širša debata o težavi, da s skupnimi močni to zadevo začnejo reševati. Da tako slabo še ni bilo, priča tudi to, da so morali otroci zaradi vode sami čez železniške tire, sta opozorili. “Prosiva za pomoč, da s skupnimi močmi pritisnemo na institucije in se stvari začnejo premikati.” 

Ker je bila to zadnja seja občinskega sveta v letu, so sledile le še lepe želje, župan pa se je še posebej zahvalil direktorici Dolores Dolenc Bajc za uspešno črpanje evropskih in državnih sredstev.  

 

Rok Mihevc 

 

Oglejte si tudi