Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
31°C
18°C
JUTRI
34°C
18°C

Tamburaši otvorili “PCT kulturno sezono”

Ko sem se tisto soboto usedel na vsem dobro znani modri stol v večnamenskem prostoru v osnovni šoli, na katerem sem že tolikokrat sedel, a do takrat že dolgoooo ne, sem se moral ob pogledu na vsem dobro znani oder z zeleno-modrimi zavesami kar vščipniti. Sanjam ali se je korona situacija vendarle le toliko umirila, da so na svoj račun vendarle prišli tudi ljubitelji kulture in tisti, ki vanjo polagajo svoj prosti čas in predvsem srce.

Pa je vendarle bilo res. Tamburaši Borovnica so kot prvi priredili kulturno prireditev v Borovnici, ki je bila kot rosa na kulturno sušo zadnjega obdobja. Lahko bi rekli, da so pravzaprav otvorili vsem že dobro znano “PCT sezono”, torej si prireditvi lahko prisostvoval kot preboleli, cepljen ali testiran. Verjetno tudi zato, ker so nas povabili na “Popotovanje s Tamburaši Borovnica” … To tretje popotovanje so začeli s slovensko in evropsko himno, ki sta bili v počastitev praznikom, ki so zaradi razmer vse do tistega večera počakali, da jih obeležimo.

S spoštljivo in nežno glasbo so se uvodoma poklonili tudi “našim dragim prijateljem, tistim, ki jih ni več tukaj. Zaradi posebnih razmer se niti poslovili še nismo od njih. Zato naj ob glasbi oživijo spomini na skupne lepe trenutke,” je napovedala povezovalka večera Anamarija Košir. S posebno točko so se prvič predstavili tudi najmlajši tamburaši - Ema Černetič, Evamarija ter Vid Sedej - ki se za zvoke strun še ogrevajo. Ker pa so ti mladi tamburaši tudi člani Otroške folklorne skupine Coklarčki, so v goste povabili tudi njih in so zaplesali ob zvokih Mejenske polke.

Ob poslušanju take usklajenosti gostiteljev se je verjetno marsikdo vprašal, kako jim je to po več kot polletni odpovedi vaj tako dobro uspevalo. A so tamburaši kljub vsem omejitvam ves čas pridno vadili, večina vaj je bila kar preko računalnika. Njihov vodja Joža Zver je pripravil vrsto novih priredb in jih zapisal v elektronski obliki. Vaje so potekale tako, da se je preko vsem dobro znanega Zooma predvajalo igranje voditelja, ostali tamburaši pa so “na mute” vadili istočasno doma. Vsekakor smo bili veseli, da smo jih lahko spet poslušali v živo, v goste pa so povabili tudi pevca Primoža Križaja in pa folklornike Folklorne skupine Bistra, ki so za to priložnost predstavili noše z različnih koncev Slovenije in jih povezali v pisan slovenski šopek, tudi s plesom ob spremljavi tamburašev. Koncert je bil izveden tudi v sklopu podaljšanega Tedna ljubiteljske kulture.

Rok Mihevc

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi