Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Sedenje med dvema stoloma je lahko nevarno

»Sedenje med dvema stoloma je lahko nevarno, saj lahko ostanemo brez stola.« Takšno je bilo nekakšno sporočilo letnega koncerta mladih plesalcev in plesalk združenih folklornih skupin Šumnik iz Borovnice in Klas iz Horjula, ki so ga pripravili v soboto, 18. novembra, v borovniški osnovni šoli, teden dni kasneje pa še v horjulskem Prosvetnem domu.

Še skupaj z gosti, Otroško folklorno skupino Coklarčki, so predstavili zgodbo romana Josipa Jurčiča Med dvema stoloma, s katero so se uvrstili na državno srečanje folklornih skupin Slovenije 2023 v Žalcu. Zgodba pripoveduje o mladem študentu, ki se po končanem študiju vrne domov k svojemu ljubljenemu dekletu, ta pa ga potrpežljivo čaka. Ko zanj pokaže zanimanje tudi drugo dekle, se znajde razpet med dvema dekletoma. Novo dekle je bolj zanimivo in privlačno, ampak ni nujno, da bo njegova odločitev za drugo dekle prinesla srečo v dvoje.

Folklorni skupini sta poleti leta 2021 združili moči, saj je obe skupini v času epidemije, ko je bilo delovanje kulturnih društev močno oteženo, zapustilo veliko članov. V želji, da bi se obe skupini ohranili, so se združili za gostovanje v Nemčiji. Po povratku so se dogovorili, da bodo pot nadaljevali skupaj. Združena skupina je lani na državnem tekmovanju folklornih skupin dosegla 3. mesto, letos pa se je uvrstila na zaključno državno tekmovanje folklornih skupin s spletom dolenjskih plesov. Poleg tega so dekleta pela na območnem srečanju pevcev in godcev ter se uvrstila na državno srečanje.

Obe skupini pod vodstvom Marije Čipić Rehar, ki letos praznuje 20 let folklornega udejstvovanja na horjulskem koncu, skupaj štejeta 38 članov, septembra pa se jih je pridružilo še 18 novih. Za dolgoletno članstvo, 5 let delovanja, sta letos priznanje prejeli Karmen Kržič in Panna Horvath.

Rok Mihevc

Foto: Maja Dodič



Oglejte si tudi