Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Pod kozolcem pr Laškarju spet veselo

»Da bi na težave nekoliko pozabili in se v družbi prijaznih ljudi poveselili.« Tako je pisalo v vabilu na tradicionalno prireditev pod kozolcem pr Laškarju v Zabočevem, ki ga je gostila družina Košir. Na že 14. večeru slovenskega ljudskega izročila se je predstavila pevska skupina Cintare iz Ljubljane, ki nas je z ljudsko pesmijo popeljala v čase brez korone.
Uvodoma nas je nagovorila gostiteljica Slavi Košir, ki je izrekla dobrodošlico na ekološki kmetiji in »odprla« kresni večer, ki je »čaroben, pravljičen in nekaj posebnega. Je tisti čas, ko vse okoli nas diši po senu«. Nato so zapeli, tako kot to veleva že tradicija, Fantje na vasi, ki v Borovnici negujejo ljudsko pesem že vrsto let in vsako leto popestrijo ta dogodek. Glavno besedo so prav kmalu prepustili ženskam. Osem Cintar, vsaka v svoji noši, je zapelo v čudoviti kmečki kulisi pod kozolcem, delno odevanim s senom, v ozadju pa že muzejski primeri različnih kmečkih strojev in orodij. Ker je bilo to le nekaj dni po kresnem junijskem večeru in 30. obletnici naše države, so piko na i ambientu dajale kresnice in slovenska zastava.

Društvo Pevska skupina Cintare je ljubljanska vokalna skupina, ki nepretrgoma deluje že od leta 2003. Ohranjajo slovensko ljudsko pesem, posredujejo kulturne vrednote, etnološko znanje, ohranjajo slovensko ljudsko izročilo in spodbujajo h kulturni dejavnosti. So nekdanje folklornice, ki ob predstavitvi različnega načina petja v posameznih slovenskih pokrajinah z veliko tankočutnostjo in občutkov za verodostojnost, prikažejo tudi raznolikost noš in oblačilno kulturo na Slovenskem. S svojim delovanjem so vpete v kulturno dogajanje na ožjem ljubljanskem območju kot tudi v širšem slovenskem kulturnem prostoru, prav tako pa dostojno in uspešno zastopajo Slovenijo na mednarodnih srečanjih, kjer se promovira in neguje tradicionalno, izvirno ljudsko petje.

Ob 15. obletnici svojega delovanja so prejele Zlato priznanje – ljubljanskega piskača za izjemni prispevek na področju ohranjanja ljudskega izročila in posebne predstavitve ljudske umetnosti, ki ga podeljuje Zveza kulturnih društev Ljubljana, lani pa je Slovensko etnološko društvo SED Murkove nagrade, kjer je Pevski skupini Cintare podelilo Murkovo listino za ohranjanje slovenskega ljudskega petja in njegovo revitalizacijo. Svoje poslanstvo, ki ga v sebi nosi ime skupine CINTARE – tavžentrože, pevke udejanjajo z dobrodelnim projektom »Zapojte z nami«, saj že vrsto let nastopajo v bolnišnicah in domovih za starejše, kjer bolnikom ter starostnikom s pesmijo in prijazno besedo pomagajo zdraviti – kot tavžentroža –dušo in telo.

Borovniški nastop je bil njihov prvi po koronskem času in so bile zelo vesele, da so lahko začele spet prepevati. Eno leto so bile v kulturno pevskem molku, marca pa so vseno začele pevske vaje preko Zooma, konkretno za ta koncert so imele celo intenzivne vaje v Beli krajini. Pa lahko rečemo, da se koronska pavza ni prav nič poznala. Če vas ni bilo na prireditvi, to lahko preverite tudi vi, saj si posnetek celotne prireditve lahko poiščete v avdio arhivu Radia Ognjišče v oddaji »Pevci zapojte, godci zagodte«, ki jo pripravlja Borovničanka Vesna Sever Borovnik.

Rok Mihevc

 

 

 

»Pevci zapojte, godci zagodte«

Oglejte si tudi