Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Njegove fotografije krasijo borovniške knjige, gasilske koledarje, jumbo plakate in tudi znamke

Jože Pristavec - Joc je jamar, zbiralec mineralov, ljubitelj narave, hribolazec, rekreativni kolesar in to, po čemer ga Borovničani najbolj poznamo – ljubiteljski fotograf. Če vam stene ne krasijo njegove fotografije gasilskih koledarjev, so vam pa gotovo v oko padli njegovi dronski panoramski posnetki našega kraja.
Njegovi prvi stiki s fotografijo so se začeli s fotografiranjem mineralov. Takrat je fotografiral še s »kompaktom«, nato pa se je po srečanju z Abrahamom podal v svet zrcalno-refleksne fotografije. Z nakupom DSLR-ja je začel spoznavati nov svet fotografije in z njo tudi vse nepričakovane tegobe. Posvetil se je tehniki, kompoziciji in obdelavi fotografij.
Takrat se mu je zdelo, da bo na njegovi fotografski poti prioriteta fotografiranje v makro načinu, vendar se mu je kasneje obzorje fotografije razširilo. Rad se preizkuša v mnogih fotografskih zvrsteh in kadar je le mogoče in je svetloba prava, zaide na Ljubljansko barje ali na katerega od okoliških hribov, da poišče nove fotografije vredne motive. Ker je zaprisežen jamar, se je izpopolnil tudi v fotografiranju v za fotografa najbolj zahtevnih pogojih – tam, kjer sta tema in mraz.
Kot pravi sam, se v fotografiji še vedno izpopolnjuje, zato išče nove načine in tehnike, s katerimi bi jo nadgradil. Ena vidnejših nadgradenj so posnetki z dronom, ko različni prizori dobijo čisto nove dimenzije. Ogledate si jih lahko na njegovem Facebook profilu ali v borovniški skupini in pa na YouTube kanalu.

Poznamo predvsem njegove fotografije na gasilskih koledarjih in v knjigah »Pogledi dveh stoletij« (2017) ter »50 let košarke v borovniški kotlini« (2016). Pohvali se lahko tudi z več samostojnimi razstavami (»Kaj se skriva v kocki«, »Skriti svet kristalov«, »Voda«, »Vrhniški pirh«, »Podvodje – Potapljaške zgodbe«), fotografijami na jumbo plakatih, naslovnicah knjig, v različnih revijah in pa tudi s fotografijo kristala kremena na znamki Pošte Slovenija.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi