Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Mama je umrla šele v tretje

"Na, zdaj je pa izdal komplot igre," boste dejali, "pa tako nas je zanimalo, kako je mama lahko umrla dvakrat." Ja, res naj bi umrla dvakrat, oziroma tako je vsaj obljubljal vabljivi naslov silvestrske komedije avtorja Vinka Möderndorferja, v priredbi Slavice Marte Ošaben in izvedbi borovniških kulturnikov.
A pojdimo lepo po vrsti, začenši z vabilom na pogreb "preljube" mame Amalije Dreksler (Milena Škulj), ki je večino prvega dejanja prav spokojno ležala na parah, pogrebne viže pa sta ji igrali Alenka Ošaben in Eva Grmek. Ob krsti "pokojne" mame, ki je imela kar precej pod palcem, je ožjo družino sprejel medicinski brat Vili (Domen Debevec), spremljevalec na njeni zadnji poti. Že pestra zbirka domišljenih vlog je obljubljala iskrenje na odru in salve smeha v dvorani. Med prvimi je prišel Ingo Dreksler (Andrej Jereb), najstarejši sin pokojnice in mož tiranske Marjane (Liljana Kogovšek), pred katero se pogosto zateka k alkoholnim zvarkom. Še pred prihodom drugorojenke Rozalije (Nejli Ofentavšek), ne preveč bistre žene Petra Tatičkovića (Jani Bolarič), moža izrazite južnjaške narave, se na vratih pogrebnega zavoda pojavi noseča Finka Uta (Karmen Turšič Susman), ki se je na tujem intimneje spoznala s taistim Petrom. Boj za interpretacijo, kdo je Uta, ki skorajda ne pozna slovenščine, postane tudi sredstvo obračunavanja med navzočimi potencialnimi dediči, ki se jim pridruži še pokojničina sestra Klara Dreksler (Sašo Pristavec). Ko začne v potokih teči pijača, vse zavore popustijo, odprejo se stare zamere med člani družine in do pokojnice, podžgane z rivalstvom za bogato dediščino. Navzoče še toliko bolj razjari Amalijina oporoka, ki od njih zahteva, naj med seboj sami izberejo dediča, ki bo podedoval vse. V trenutku, ko se besedni prepir sprevrže v fizični obračun, pa na vsesplošno zgroženost iz krste vstane "pokojnica". Nepotrebno je omenjati, kako si družinske člane zdaj privošči Amalija, ki je tudi sicer vse življenje živela po načelu: "Če si bogat, si lahko bog! Ali pa hudič! Kakor ti zapaše!" Na vrhuncu soočenja pa jim razkrije še, da se je poročila z medicinskim bratom Vilijem.

Od tega dogodka preteče nekaj vode in sorodniki dobijo novo obvestilo, da je Amalija umrla. Tokrat menda zares, saj v vežici ni več krste, le žara s pepelom. Od zadnjega srečanja se je marsikaj spremenilo. Rozalija je povila hčerko, Uta fantka vzgaja skupaj s Klaro, ki je medtem spremenila spol, Ingo pa ga le še bolj pije. Dovolj razlogov za nove spore, ki pa ne presegajo nove Amalijine oporoke; ta zdaj od dedičev zahteva, naj pojedo njen pepel, sicer bo šlo njeno premoženje v dobrodelne namene. A hrepenenje po bogastvu premaga vse moralne zadržke in dediči storijo tudi to. Pepela je dovolj še za uslužbenca zavoda PoPo (poroke in pogrebi) Cirila Koširja in Francija Stražišarja. Zmagoslavje sorodnikov pa je kratkotrajno, saj se izkaže, da gre za novo ukano mame Amalije, ki se je ves ta čas skrivala pod mizo. A tudi njeno zmagoslavje ni daljše sape, saj Vili izkoristi dejstvo, da je Amalija uradno že pokojna. Zadnje, kar je bilo slišati od nje, je bil glasen krik iz temne kleti.

Predstavo si je, kot je že tradicionalno, ogledalo ogromno Borovničanov, ki silvestrujejo doma, nekateri pa so se nekaj uric pozneje srečali še enkrat, po polnoči ob ognjemetu in "zakuhančku" pod stebrom.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi