Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
20°C
13°C
Oceni objavo

FS Klas in FS Šumnik skupaj tretji v državi

Da samo sodelovanje obrodi mnoge sadove, sta zopet dokazali dve folklorni skupini, ki tako delujeta že leto dni. Tokrat sta svoje moči združili tudi na tekmovanju odraslih folklornih skupin.
Državno Maroltovo srečanje v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti je v soboto, 18. junija, potekalo v Žalcu. Tam so se pomerile najboljše odrasle folklorne skupine v Sloveniji, ki so se na zaključno tekmovanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. V dveh polfinalnih nastopih se je predstavilo dvanajst skupin, sedem najboljših pa je zaplesalo še na finalni prireditvi še isti večer. Prireditev je spremljala tričlanska strokovna komisija v sestavi Tomaž Simetinger, Klavdija Žabot in Gašper Selko.

In tako sta si tretje mesto po mnenju strokovne žirije razdelili združeni Foklorni skupini Klas ter Šumnik in Akademska folklorna skupina KUD Študent – prva skupina. To, da sta dve skupini dosegli enako število točk, se je zgodilo prvič, je bilo slišati z ust članov komisije. Drugo mesto je zasedla Akademska folklorna skupina KUD Študent – 2. Skupina, prvo mesto pa je ubranila Akademska folklorna skupina France Marolt, v kateri je nastopil tudi Borovničan Žan Kogovšek.

Skupini sta s plesnimi koraki in glasbeno priredbo predstavili pestro in vzemirljivo življenje fantov na vasi. "Vemo, da je bil pretep vedno sestavni del njihovega življenja. Razlogov za to ni bilo težko najti, najsi je bilo vzrok lepo dekle, nevoščljivost, medkrajevne zamere ali pa fantovska vročekrvnost."

Rok Mihevc


Oglejte si tudi