Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Občino zapušča v dobri kondiciji, kot poslanec bo stavil na odprtost

Pa je tudi uradno. Župan Bojan Čebela je odletel v Ljubljano, še pred tem pa nam je povedal par besed. V kakšni kondiciji zapušča občino, kaj bo najbolj pogrešal kot župan in na katero problematiko v Borovnici in okolici bo pristojne v Ljubljani najprej opozoril.

Najprej, čestitke za izvolitev v državni zbor. Kakšni so občutki? Imate kaj treme?

Hvala lepa. Ne, treme ne. Mogoče tremo pred odgovornostjo, da se hitro vključiš. Mlajši kot si, bolj je to postranska zadeva, starejši kot si, bolj imaš problem pri spoznavanju ljudi, kako jih »rangiraš«, a saj funkcije so jasne. Sredina, v kateri sem, je tako številčna in tako homogena, da sem praktično na valu te sredine in imam občutek, da sem zdaj prvič prisoten z ljudmi, s katerimi sem bil neštetokrat.

Povejva, da ste nadomestni poslanec, po potrditvi Roberta Goloba za mandatarja ste namreč zdaj zasedli njegovo poslansko mesto. Katere skupne lastnosti pa imata Golob in Čebela? 

Kolikor sem ga uspel spoznati in verjetno ga bom še bolj, je to odprtost, razumevanje, predvsem pa poslušati in manj govoriti in se ne zaletavati z besedo.

Zakaj ste kandidirali na njegovi listi stranke Gibanja Svoboda?

Sem ena taka kolateralna dobrina, navadno rečemo kolateralna škoda. Bil sem v stranki Zdej, ki je predhodnica Svobode in dobro se poznava z Juretom Lebnom. Prišel je do mene, če sem pripravljen sodelovati, to pa zato, ker sem sodeloval že večkrat v projektih, ki jih je tudi on opazil. Npr. Moja reka praznuje postaja vseslovensko prepoznavni projekt in na ta način sva se spoznala in sem bil pripravljen pomagati za ta preboj parlamentarnega praga. Ko je prišla Svoboda in odločitev, da gremo s to stranko naprej po poti, je nekako ta moja prepoznavnost v okviru ljudi, ki so bili bolj povezani v Svobodi, botrovala, da so me takoj priporočili za kandidata za poslanca na tem območju, ki je sicer zelo težavno in zelo težko izvoljivo. Kljub dobremu rezultatu mi direkten preboj ni uspel, ampak sem vseeno naredil zelo dober rezultat tudi v okviru Svobode in vseparlamentarnem okviru.

Kaj bo Borovnica imela od izvolitve poslanca v državni zbor?

To ni odvisno samo od mene, je tudi od Borovničanov. Bolj kot bomo sodelovali, bolj bo moje delo uperjeno v skupno dobro.

Glede na vaše dolgoletne županske izkušnje in poznavanje širše okolice, na katero problematiko boste najprej opozorili pristojne?

Najprej bom opozoril na prostorsko stisko v šoli in tudi v vrtcu. Vpisi so ogromni in kljub novemu prizidku se že kaže, da bo šola kmalu spet premajhna. A vemo, da Borovnica neko omejitev ima, dveh šol ne moremo imeti, šola za tisoč učencev pa ni mogoča. Borovnica je postala mikavno območje in priseljevanje družin je veliko.
Tisto, kar Borovnico zelo žuli, je okoljevarstvo, podnebne spremembe in poplavni ukrepi. V izdelavi je protipoplavni projekt Malence, težak 1.800.000 €. Če ga ne izpeljemo, je razvoj Borovnice omejen, ker enostavno ne bomo mogli niti prizidati šole, vrtca, stare pošte …

Kaj pa v širšem okolišu?

Obvoznica Bistra. To ne ravno, da je moj otrok, ampak skupaj z logarjem sva šla po tej trasi in preverila vse možnosti, še preden smo šli v projektno nalogo. Smo ugotovili, da je to tehnično izvedljivo, se je pa žal na tem terenu, ki je bil včasih naš, po odločitvi o novih občinah, izločilo krajevno skupnost Borovnica.
Opozoril bom tudi na vodovarstvo in ščitenje vodnega vira, da Vrhnika zmanjša izgubo, da se obnovi in posodobi vodovodni sistem. Ker ta voda, ki jo imamo, je sicer zelo izdatna in kvalitetna, ima pa svoje omejitve. Zato smo pristopili tudi k črpališču Prušnica, kjer imamo rezervni vodni vir.
Kar pa se tiče Log - Dragomerja, tu si želimo čim boljše povezave na obvoznico, priklop k Lukovici in čim bolj pretočno regionalno cesto, da bodo prometni zamaški na avtocesti čim manj škodljivi za ves okoliš. Da imamo kvalitetne obvoze in varne poti.

Na katerih področjih pa bi najraje delovali v državnem zboru?

Želel bi na okoljskem in kmetijskem področju. A so mi že dodelili odbore, ki mi niti slučajno niso pisani na kožo. Odbor za pravosodje, tu nimam niti kvalifikacij, niti me ne veseli. Kljub temu je treba delo opraviti. Potem sem tudi v odboru za finance, kjer se tudi ne vidim, pa čeprav sem imel podjetje, kjer pa so to delo vodili drugi. Me pa veseli okoljevarstvo, tukaj si bom zelo prizadeval, da bom notri, če ne kot redni član, pa kot prostovoljec, da bom pristavil svoj delež.

Na za vas zadnji občinski seji, je bilo s strani svetnikov slišati, da gotovo ne boste pozabljeni in da lahko pričakujete telefonske klice tudi v Ljubljano. Lahko pričakujemo tudi kakšno poslansko pisarno?

Bo, na Vrhniki, se že ureja. Tako se lahko vsi obrnejo name. Tukaj pri meni v Zabočevem, pa je en del poslanske pisarne za Borovnice. Sem tega vajen, ker imam županske čevlje delno še vedno obute in mi ni težko, če kdo pride k meni in vpraša tudi za občinske zadeve.

Na vseh voliščih v Borovnici, razen na domačem, ste dobili absolutno podporo. Kako komentirate ta rezultat?

Je bilo za pričakovati. To okolje deluje ruralno, pa ne želim s tem nikogar užaliti … ljudje imajo z izkušnjami preteklosti svojo predstavo politike, ne zaupajo več tem spremembam in se mi je to zdelo normalno in čisto brez zamere. Nisem niti pričakoval, niti nisem doživel razočaranja. Konec koncev, samo zmagal nisem, šest glasov je zmanjkalo. Pred leti mi je rekel spoštovani znanec, »meni se lahko zahvališ, da si bil izvoljen za župana, pa te nisem volil, sem bil na dopustu na morju«.

Na katere stvari oz. projekte pa ste, kot zdaj že nekdanji župan, najbolj ponosni iz obeh mandatov?

Nisem pristaš velikih projektov. Tudi na to kolesarsko povezavo ne, niti ne na kačanski vodovod, za katerega je prva faza že dodelana. Bolj sem ponosen na male projekte. Npr. na pogorišče Liko. Skoraj 300 zaposlenih brez kakršnekoli pretirane energije, ampak samo dobra volja, da smo tudi po bližnjicah omogočili kakšno organizacijo znotraj območja, da smo hitro sprejeli spremembe, da svetniki niso nasprotovali spremembam, da smo Liko približali kraju, ker smo zelo veliko tudi investirali, ker smo pokupili zemljišča, predvsem ceste. Tudi z lastnikom smo dobro sodelovali. Nedvomno bo Liko del urbanega območja Borovnice, kar je bil tudi cilj.
Kamorkoli pogledaš, se spomniš na dobro delo, to te opomni. Splošna ureditev, urbanizacija, prometna varnost, napredek v kraju ... Tudi uniformiranost, nek slog, da smo sicer ruralno območje, imamo pa urban pristop. Npr. vse avtobusne postaje so lepo umeščene v prostor, za katere pa smo sicer imeli veliko prerekanja z arhitekti, ki so ponujali futuristične rešitve, ki za te kraje niso primerne. In čim več lesa.

Kaj pa čaka vašega naslednika? V kakšni kondiciji je občina Borovnica?

Finančno še nikoli tako dobri. Zadolženi smo v tistem spodnjem delu občinskih norm, imamo še veliko manevra. Izziv pa je podhranjenost občinske uprave, ki je lahko najbolj usodna. Vsi projekti so vezani na črpanje sredstev, ki zahtevajo veliko mero znanja, zavzetosti, angažiranosti in zelo veliko komunikacije.

Mogoče kakšen nasvet za vašega naslednika?

Sproščenost, odprtost do ljudi in zaupanje do občinske uprave.

Koga pa vidite kot najustreznejšega naslednika na županskem stolčku? Si upate izpostaviti kakšno ime?

To bodo pokazale volitve. Vemo, da je volilno telo tisto, ki na koncu vedno sodi, pa se mi zdi, da nikoli po krivici. To kažejo moje izkušnje

Je bilo težko sprejeti odločitev za kandidaturo?

Ja, včasih v neki želji, da se ti nekaj zgodi, ko se ti to zgodi, izgoriš. V trenutku, ko se ti to zgodi, ne veš, kaj bi sam s sabo. Ko sem nastopil funkcijo župana leta 2014, sem imel kar kakšen mesec težave, »o zdaj si pa župan, kaj pa zdaj, si čisto v drugi vlogi, do zdaj sem jaz opozarjal, zdaj moram biti na drugem bregu…« Sem imel res probleme, tudi z odnosi do svetnikov, na katere pa nisem nikoli pritiskal, niti na svoje, kako se naj odločijo. Mogoče sem kdaj kaj komentiral, ko je padla odločitev, v navalu čustev, nikoli pa zahteval in imel željo, da bi imel podmazan glasovalni stroj. Se je pa temu primerno občinski svet kar dobro organiziral včasih proti meni, da so določene stvari razdelali, da smo jih potem še z drugega vidika predelali. Nikoli nisem štel tega kot rušenje ali metanja polen, čeprav se marsikdaj nisem strinjal z njimi.

Kaj boste najbolj pogrešali kot župan?

Direkten stik z ljudmi, ko greš po cesti in ti šolar dvigne roko in reče: »Živjo, župan!«. To pa je res tisto pravo zadovoljstvo.

Kakšno je vaše sporočilo najprej borovniških občanom in pa tudi vsem, ki jih boste zastopali v parlamentu?

Če se želijo vklopiti v delo in za dobrobit občine, naj pri sebi razdelajo, kaj jih najbolj moti. Pa ne na način, da kritizirajo, kako bi se dalo spremeniti, ampak, da se aktivirajo, vklopijo in okoli sebe zberejo ljudi, ki bodo pomagali v okviru strokovnosti tam, kjer so prekratki.

Pogovarjal sem se Rok Mihevc


Del slovesa od župana zaposlenih na občinski upravi:

"Od nekdaj čebele so kot pridne slovele,
al bolj delavne od Bojana bilo ni nobene,
nobene v Coklarji za župana bolj zaželene,
v času dveh mandatov, ne glede na to kdo drug za župana se žene!
Ko narboli od kandidatov danica svetla, zabočevska Čebela do vseh je bila."


 

 

Oglejte si tudi