Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
0°C
-2°C
JUTRI
0°C
-1°C

Nekaj borovnic bo, praznik odpovedan

Človek se zadnje čase bojuje proti marsičemu. Trenutno najbolj proti malemu virusu, brezbrižnosti, pesimizmu, gospodarski krizi, političnim nepravilnostim … Na nekaterih področjih bolj ali manj uspešno, drugod niti ne preveč. Vse bolj pa se iz leta v leto bojuje tudi proti vremenskim nevšečnostim.

24 noči s pozebo

Na razcvetu pomladi marca in aprila je zagrozila pozeba in ogrožena je bila marsikatera sadjarska letina. Tudi letina ameriških borovnic na našem barju, zato so se nekateri borovniški pridelovalci vrgli v boj z mrazom in nizkimi temperaturami. Pa ne samo enkrat, večkrat. Kot je povedal največji pridelovalec borovnic v Borovnici, Tone Palčič, je bilo v času cvetenja do 7. maja kar 24 noči oz. juter s pozebo. Najnižja temperatura je bila celo -8,3 stopinje Celzija. 
 

Bale in vžigalice

V boj s pozebo so se odpravili z dimljenjem oz. kurjenjem tesno navitih bal. S tem se ustvari nekakšna topla greda. »Nasadi so 288 metrov nad morjem, ravno toliko nižje, da topel zrak v praviloma jasnih nočeh polzi iz borovniške kotline. Uspeh je možen, če je to polzenje res počasno in se svod dima koncentrira nekaj metrov nad in v nasadih,« je povedal Palčič. Ker seveda občasno tudi razpiha, je treba hoditi in spodbujati gorenje bal. »Zemlja je v pomladanskem obdobju že precej ogreta in ponoči oddaja infrardeče sevanje različnih valovnih dolžin. Dimni plini, prašni delci in sproščena vlaga v njih predstavljajo kondenzacijska jedra in sorazmerno hitro se ustvari megla nad nasadi, ki krajši del spektra infrardečega sevanja vrača nazaj proti viru in »ogreva« telesa, torej grme v nasadih. Temperature zraka na ta način ne moreš dvigniti in niti ni potrebe za to.«
 

Nič ne pade samo od sebe z neba …

Letos so kurili kar petkrat, ko so bile sorte v najbolj kritičnih fenoloških fazah. Palčič pravi, da je cela znanost, odločiti se, kdaj je to najbolj nujno. »Imamo sicer agro vremensko postajo v nasadih, a ta oddaja podatke z zamikom, tako da moraš biti v nasadih prisoten celo noč. Imamo razpostavljene termometre na 0,5 in 2 metra.« Seveda je bilo dimljenje vnaprej prijavljeno pristojnim službam, gre pa sicer za uradno priznan tehnološki ukrep, h kateremu je Palčiča po njegovih besedah spodbudil tudi film, v katerem je bilo prikazano reševanje vinogradov pred pozebo v Kaliforniji. Pravi sicer, da obstajajo še mnogi drugi načini reševanja sadja. Npr. mobilni plinski grelniki kot priključki za traktor. »A potrebuješ nekoga, da se vozi do jutra po nasadih in pokuri 40 kg plina na uro.« Obstajajo tudi ventilatorji, »a imamo krajinski park. Cena je 40.000€ za enega.« Lahko bi tudi oroševali, »a imamo negativno mnenje Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije celo za kapljično namakanje, torej mali namakalni sistem.« Obstajajo sveče za enkratno uporabo, »a bi v eni noči skurili najmanj 15.000€.« Tako je trenutno dimljenje in kurjenje bal najenostavnejši in najcenejši način boja proti pozebi, ki pa jih bo, tako kaže praksa, iz leta v leto več. »Borimo se s tem, kar imamo. Nič ne pade samo od sebe z neba,« še pravi Tone Palčič.
 

"Če bo letos polovica od referenčne sezone 2018, bomo lahko srečni"

Verjetno pa se že sprašujete, kako uspešni so bili in če se bomo lahko poleti sladkali z našim prepoznavnim sadežem. »Letošnja serija pozeb je pobrala svoj davek od zgodnjih do poznih sort, ker so se mrzle noči vrstile od začetka cvetenja, torej kar pet tednov. Bolje so jo odnesle pozne in zelo pozne sorte. Ko preštevamo plodiče v socvetju, najdemo le enega, dva ali tri plodiče, namesto sedmih.« To hkrati pomeni tudi odstotek pozebe, lahko govorimo o približno 50 % pozebi. »Če bo letos polovica pridelka iz leta 2018, ko se je vse ugodno izšlo, ko ni bilo pozebe in močnih neurij, bomo lahko srečni,« ugotavlja Palčič in hkrati okrca tudi sistem zavarovanj. »Lani smo pridobili ponudbo za zavarovanje proti pozebi. Pogoj zavarovalnice je bil, da se sklene kompletna polica, tudi za točo, čeprav imamo vse nasade pokrite z mrežami. Škoda pa se ocenjuje šele pri več kot 50 % pozebi. Nismo mogli verjeti. Plačati bi morali 32.500€ za zavarovanje 10 hektarjev površine. Ta sistem je prav očitno napeljan v korist zavarovalnic.« Tudi zaradi tega se borijo s kurjenjem bal, ki zadnjih nekaj let velja kot tehnološki ukrep v sadjarstvu, čeprav se že pojavljajo prispevki o okoljski spornosti, smradu, … Kot še pove, bi bila učinkovita pridelava pod tuneli, kar so hoteli napraviti v Jelah ob Borovniščici. A ustavila jih je država oz. ministrstvo za okolje z zahtevo po celoviti presoji vpliva na okolje, ki bi jih stala do 12.000€.
 

Tudi Praznik borovnic žrtev koronavirusa

Glede aktualnega stanja okoli epidemije novega koronavirusa Palčič ne pričakuje kakšnih zapletov. »Obirali bomo verjetno brez večjih težav, saj že sedaj vedno razkužujemo roke in obiralno embalažo po standardih HACCP in GlobalGap. V pakirnici je enako, le z dodatkom mask, ukrepi bodo takšni, kot bodo predpisani, merili bomo telesno temperaturo …« Je pa že znano, da je zaradi razmer odpovedana prireditev Praznik borovnic. »Verjamemo, da nam bo v prihodnjem letu uspelo organizirati dobro obiskano in odmevno prireditev in da bomo lahko kljub prekinitvi v sodelovanju s pridelovalci borovnic, društvi in ostalimi, nadaljevali s tradicijo in prizadevanji, da osrednja turistična prireditev v občini postane prepoznana kot obiska vreden regijski dogodek,« so zapisali na spletni strani občine. 
 

Rok Mihevc

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi