Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Pogled mladih na razmere v družbi

Razmere v družbi je tema letošnjih razprav otroških parlamentov v slovenskih šolah.

Tudi bohinjski osnovnošolci so kot bodoči odgovorni državljani Republike Slovenije in Evropske skupnosti razmišljali o vrednotah družbe, izkoriščenih in neizkoriščenih danostih Evrope ter o svojih sanjah v prihodnosti.

 

Mladi parlamentarci iz osnovnih šol gorenjske regije so se srečali 26. februarja na OŠ Staneta Žagarja v Lipnici, da so si izmenjali mnenja ter ideje za aktivno udejstvovanje v današnji družbi.

 

Delo naše šole sta odlično predstavila Maja Stare in Nejc Klinar s filmom Pogled mladih, ki si ga lahko ogledate tudi na spletnem naslovu naše osnovne šole, Jaka Taler in Aljaž Rožič pa sta v narodno-zabavnem rapu predstavitev zaključila s stihi:

 

»Mladi vidimo, slišimo,

vemo kaj na svetu se dogaja.

Odpri oči za njega, ki za družbo ne obstaja.

 

Misli, govori, zahtevaj spremembe,

pomagaj ljudem, spremeni mišljenje.

Vsak je pomemben, vsak ima mnenje,

vsak se bori za boljše življenje.

Vidiš, da ni važno več, od kod nekdo prihaja.

Vidiš, da je važno le, kaj v glavi mu dogaja!

 

… MISLI S SVOJO GLAVO!

… TO JE EDINO ZDRAVO!

… OSVOJI NOVO ZNANJE!

… ZAGRABI SVOJE SANJE!«

 

Odrasli čutimo dolžnost otrokom in mladostnikom povedati, kaj je prav in kaj se spodobi, pri tem pa pozabljamo, da so naša dejanja tista, iz katerih se učimo drug od drugega, pridobivamo pozitivne in negativne izkušnje. Drugega ne moremo spremeniti, nov začetek je v nas samih. Potrudimo se v današnjo družbo – družino, med sovaščane, sodelavce, tudi neznance – vnašati spoštovanje, veselje, pomoč in hvaležnost.

 

 

Jana Krkoč, mentorica otroškega parlamenta

Oglejte si tudi