Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Pomembni jubileji

V letošnjem letu nas zgodovina opozarja na nekaj pomembnih jubilejev, ki so povezani z Bohinjem in njegovim življem.
Prvi je povezan s planinstvom. Bogato izročilo, od prvih korakov praprebivalcev  (po Tinetu Miheliču tudi Prabohinjcev) po naših gorah, pogumnega vzpona srčnih mož na vrh Triglava, neizbrisnih sledi Triglavskih prijateljev so pomembni mejniki razvoja slovenskega planinstva oziroma gorništva. Tem dogodkom je sledila gradnja prve koče Slovenskega planinskega društva. Na pobudo gostilničarja in občinskega tajnika Josipa Ravhekarja je na planini Za Liscem pod mogočno Črno prstjo 15. 7. 1894 odprla vrata Orožnova koča. Postavljena na čudovitem mestu se je lahko spogledovala s Triglavom in njegovimi gorami.

Ob njeni 120. letnici jo bomo Bohinjci počastili s srečanjem slovenskih planincev. Zahtevna naloga je ob podpori Občine Bohinj zaupana Turizmu Bohinj in obema bohinjskima planinskima društvoma. To je priložnost, da Bohinj ponovno doživi tako navdušenje, kot je bilo ob odpiranju prve Orožnove koče. Dogodki bodo potekali v drugi polovici junija. Ob teh dogodkih bo svojo 60. letnico delovanja praznovalo tudi PD Bohinjska Bistrica.

 

Naslednji jubilej je povezan s tragičnimi dogodki. Mineva 100 let od pričetka prve svetovne vojne. Vojna vihra se je leta 1914 kot plaz razširila po Evropi. Trenutnemu navdušenju ob odhodih številnih polkov na bojišča so kmalu sledile žalostne zgodbe in skopa sporočila, da so številni darovali svoja življenja za cesarja in domovino. Tudi Bohinju ni bilo prizaneseno. O tem času nam je Tomaž Budkovič napisal izjemno zgodovinsko knjigo »Bohinj 1914‒1918 med fronto in zaledjem«. Upam, da bo spomin na to brezsmiselno morijo kmalu ponovno predstavljen v zbirki obnovljenega Godčevega muzeja na Bistrici. Žalosten dan za Bohinj je bil 18. 6. 1915. Tega dne so v Galiciji ob naskoku na vas Kosmievzin izgubili življenje štirje vojaki iz Srednje vasi: Jakob Bernik, Josip Žmitek, Anton Hodnik in Josip Sodja. Vsi so se bojevali v pehotnem polku št. 17, ki je bolj poznan po domačem imenu Kranjski Janezi. Ta polk je krvavel na številnih bojiščih.

 

O njegovi borbi v Dolomitih, kjer je držal položaje na strateški liniji med Monte Chieso in Ortigaro, je avtor članka spregovoril na predavanju 12. februarja v Kulturnem domu Joža Ažmana na Bohinjski Bistrici. Predavanje je potekalo pod okriljem Muzejskega društva Žiga Zois, PD Boh. Bistrica in Združenja vojaških gornikov Slovenije.

 

 

Lojze Budkovič

 

Oglejte si tudi