Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Županov kotiček

Spoštovane Bohinjke in Bohinjci!

Več ali manj se še vedno izkazuje, da ostajamo občine v tej državi brez pristojnosti. Dejstvo je, da se vse centralizira. Občine igramo samo vlogo tistega, ki mora slediti diktatu centra. Tako zgubljamo avtonomijo in očitno je namen te države, da se občine počasi zmanjšujejo, dokler se ne bodo ukinile. Na to ne pristajam.

 

Kot župan tudi težko prenašam vse birokratske postopke, ki so nenormalni – v smislu neživljenjskosti. Neverjetno je, da smo v Bohinju odvisni od birokratov iz glavnega mesta, ki nam kreirajo življenje. Brez njihovih privoljenj, ne moremo sami narediti nič. Zato je avtonomija občin nična. Odvisni smo od njihovih prepričanj in želja. Njihov diktat nam onemogoča izpeljavo vseh projektov, ki bi jih radi. Nemogoče je pomagati ljudem v stiski. Nemogoče je odpravljati probleme brezposelnosti. Nemogoče je urejati javno infrastrukturo. Država pa s svojo lastnino v Bohinju ne zna gospodariti. Dejstvo je, da za to niti nima sredstev.

 

Po mojem globokem prepričanju je v javni upravi velika kopica različnih birokratov, ki gledajo le na to, kako ne bodo nič delali, saj jim potem za nobeno odločitev ne bo potrebno prevzeti odgovornosti. V današnjem času namreč ni več problem, zakaj nek uradnik ni dal soglasja k nekemu projektu, ampak ravno obratno – nadrejeni ga sprašujejo, zakaj in kako si je upal dati soglasje ali pozitivno mnenje. Tudi zato naša država trokira, ne napreduje.

 

Prepričan sem, da bi se morale lokalne skupnosti organiziratu drugače, da bi se moralo odpraviti pritisk ljudi iz glavnega mesta na Bohinj. V vseh svojih županskih mandatih sem namreč vedno znova naletel na mnenja ljudi, ki ne živijo v Bohinju, ki ga ne poznajo in ki v Bohinju sploh še niso bili. Upam si reči celo, da ti ljudje še vedno mislijo, da so krave vijolične in da svizci zavijajo čokolado. In to so ljudje, ki odločajo. Njihova moč odločanja je večja kot županova, čeprav smo bili župani izvoljeni neposredno z imenom in priimkom od svojih občank in občanov, s čimer nosimo individualno odgovornost. A zaradi birokratskih preprek ne moremo izpolniti vseh obljub, ki smo jih dali svojim volivkam in volivcem. In prepričan sem, da to vodi v propad lokalne samouprave v Sloveniji.

 

S spoštovanjem,

župan Občine Bohinj

Franc Kramar, univ. dipl. ing. les

Oglejte si tudi