Oceni objavo

Ogled podjetniškega pospeševalnika Katapult

Bi v Bohinju lahko zaživel nov podjetniško-obrtni center? Je to potencial za območje »stare Gradbene«? Kako vzpostaviti okolje, ki bo podpiralo razvoj novih idej in mala podjetja? Kaj je potrebno in kako je to uspelo Trbovljam?

Na ta in še mnoga druga vprašanja smo iskali odgovore v sklopu strokovne ekskurzije, v okviru katere smo v torek, 31. maja 2022, v Trbovljah obiskali KATAPULT.

Trbovlje se ponašajo z bogato industrijsko dediščino, žal pa so številna podjetja v preteklosti morala podobno kot drugod po Sloveniji zapreti svoja vrata – premogovnik, cementarna, Peko, Iskra in še bi lahko naštevali. A danes Trbovlje pišejo novo uspešno podjetniško zgodbo in so lahko navdih za druga tovrstna območja po Sloveniji. Stare industrije so zamenjala nova sodobna in visokotehnološka podjetja.

V starih prostorih Iskre ima danes med drugim sedež tudi Katapult - podjetniški pospeševalnik, katerega namen je pomagati mladim podjetnikom pri prvih korakih na njihovi poslovni poti. Podjetnike podpirajo s svojo infrastrukturo (pisarne, sejne in konferenčne sobe, kotički za sprostitev, prenočitvene kapacitete), znanjem (mentorji iz podjetij, izobraževalni programi), storitvami (računovodstvo, administracija, pravo) ter opremo za testiranje proizvodov. Specializirani so se predvsem na pomoč tistim, ki na trg želijo lansirati fizične proizvode – od tehničnih izdelkov, embalaže, umetnin do knjig. Svojo priložnost je tam poiskala tudi ena od bohinjskih avtoric.

Obiska v Katapultu, ki je potekal v okviru projekta Obrtno-podjetniški center Bohinj, so se udeležili župan, direktor občinske uprave, predstavnice oddelka za gospodarstvo ter okolja in prostor, predstavniki komisije za gospodarstvo, predstavnika bohinjskih podjetij ter svetovalka SPOT Eldina Čosatović. Izvedeli smo, od kod je prišla pobuda, kako so bila zagotovljena sredstva za zagon, kako je organiziran in kako deluje, kaj podjetnikom in potencialnim podjetnikom lahko ponudi ter tudi kaj ne deluje. Ogledali smo si del prostorov ter na kratko obiskali DDT Lab - RUK - Raziskovalni laboratorij na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike. V okviru našega obiska nas je pozdravil tudi dr. Jure Knez, eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov, soustanovitelj in večinski lastnik mednarodno uspešnega podjetja DEWESOFT ter lastnik Katapulta. Odgovarjal je na naša vprašanja glede izzivov, s katerimi so se in se še vedno srečujejo ter tudi o možnosti odprtja podružnice Katapulta v Bohinju.

Območje »stare Gradbene« trenutno služi potrebam malega gospodarstva oz. samozaposlenih, za katere prostorov v občini primanjkuje. Načrti za dostopnost prostorov v Bohinju, kjer se bodo lahko razvijale gospodarske dejavnosti in nova delovna mesta ter za ustvarjanje pogojev in pozitivnega ambienta za uresničevanje podjetniških idej in razvojnih naložb v Bohinju, so se začeli že leta 2018.

V letu 2021 je Občina Bohinj v skladu s Stanovanjsko strategijo Občine Bohinj, Strategijo trajnostnega razvoja Občine Bohinj 2025+, s potrebami malega gospodarstva ter problema umeščanja novih obrtnih con v prostor pristopila k pripravi prostorske preveritve in možnosti revitalizacije obrtno poslovne cone na obstoječi lokaciji.

Predlog regeneracije mirne poslovno-obrtne cone je pripravljen fazno za srednjeročno obdobje naslednjih petih let (2021-2026) in je oblikovan tako, da lahko večina najemnikov med prenovo ostane v svojih prostorih oz. se jih v skladu z dogovorom premesti v boljše prostore na istem območju.

Predvidena multifunkcionalnost prostorov bi šla lahko tudi v smeri kreativnih lesnih industrij, saj v Bohinju obstajajo dobre prakse, ki temeljijo na trajnosti in kreativnosti.

Je mogoče to rešitev za območje »stare Gradbene«?

Urška Luks in Eldina Čosatović, mag. posl. ved

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi