Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
30°C
14°C
PET.
28°C
16°C
Deli
5229

Živali pozimi potrebujejo mir!

Triglavski narodni park je za to soboto načrtoval delavnico, na kateri bi udeleženci s pomočjo sledi v snegu sledili prostoživečim živalim. Načrtovali so, da bodo delavnico izvedli tako na Bledu kot v Bohinju, vendar so obe delavnici zaradi zaostrenih življenjskih pogojev za živali prestavili na kasnejši čas.

Letošnja zima z visoko snežno odejo in nizkimi temperaturami namreč pomeni velik izziv za preživetje prostoživečih živali. Vsako nepotrebno dodatno vznemirjanje živali, ki so v zimskem obdobju prisiljene varčevati z energijo, povzroča različne negativne posledice tako za živali kot tudi njihovo življenjsko okolje. Načrtovano sledenje naj bi potekalo na območjih, kjer so gostote prostoživečih živali nekoliko večje. V izjemnih vremenskih razmerah, ki smo jim priča v zadnjih dneh, postanejo takšna območja za živali - imenujemo jih zimovališča - ključnega pomena za njihovo preživetje. Ker naj bi sledenje potekalo tudi v neposredni bližini nekaterih takšnih območij, so se odločili, da bodo dogodek prestavili na kasnejši čas - predvidoma za mesec dni, ko se bodo vremenske razmere nekoliko izboljšale, s tem pa tudi življenjski pogoji za prostoživeče živali.

Več o vplivih prostočasnih dejavnosti na prostoživeče živali in odgovornem obiskovanju gora si lahko preberete na spletni stani www.bepartofthemountain.org <http://www.bepartofthemountain.org/>. Video s pozivom zimskim obiskovalcem, naj bodo obzirni do prostoživečih živali, pa si lahko si ogledate na tej spletni povezavi <https://www.tnp.si/sl/obiscite/o-parku/bonton/>.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi