Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Živali pozimi potrebujejo mir!

Triglavski narodni park je za to soboto načrtoval delavnico, na kateri bi udeleženci s pomočjo sledi v snegu sledili prostoživečim živalim. Načrtovali so, da bodo delavnico izvedli tako na Bledu kot v Bohinju, vendar so obe delavnici zaradi zaostrenih življenjskih pogojev za živali prestavili na kasnejši čas.

Letošnja zima z visoko snežno odejo in nizkimi temperaturami namreč pomeni velik izziv za preživetje prostoživečih živali. Vsako nepotrebno dodatno vznemirjanje živali, ki so v zimskem obdobju prisiljene varčevati z energijo, povzroča različne negativne posledice tako za živali kot tudi njihovo življenjsko okolje. Načrtovano sledenje naj bi potekalo na območjih, kjer so gostote prostoživečih živali nekoliko večje. V izjemnih vremenskih razmerah, ki smo jim priča v zadnjih dneh, postanejo takšna območja za živali - imenujemo jih zimovališča - ključnega pomena za njihovo preživetje. Ker naj bi sledenje potekalo tudi v neposredni bližini nekaterih takšnih območij, so se odločili, da bodo dogodek prestavili na kasnejši čas - predvidoma za mesec dni, ko se bodo vremenske razmere nekoliko izboljšale, s tem pa tudi življenjski pogoji za prostoživeče živali.

Več o vplivih prostočasnih dejavnosti na prostoživeče živali in odgovornem obiskovanju gora si lahko preberete na spletni stani www.bepartofthemountain.org . Video s pozivom zimskim obiskovalcem, naj bodo obzirni do prostoživečih živali, pa si lahko si ogledate na tej spletni povezavi .

Oglejte si tudi