Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Turkizni Blejski grad

Danes (17.11) je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Prvič v zgodovini se je svet zavezal k odpravi raka, tako da gre za edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija. Zavezo Svetovne zdravstvene organizacije k eliminaciji bodo države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. V Sloveniji sta tako v tem trenutku v turkizni barvi osvetljena Blejski grad ter Mesarski most v Ljubljani. Osvetlitev znamenitosti je prikaz enotnosti držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu. Globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu je pred kratkim uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino.

 

Bled je pri osvetlitvi Blejskega gradu konservativen, saj gre za kulturni spomenik državnega pomena, ki je umeščen na grajsko skalo, kjer so npr. gnezdišča ptic, poleg tega pa sta obala jezera in jezero samo slovenski naravni vrednoti.  Kljub temu se je blejski župan Janez Fajfar odločil, da bo Bled projekt podprl in sodeloval.

»V času, ko se zdi, da je na tem svetu samo ena bolezen, bomo seveda sodelovali pri akciji in s tem opozorili svet, da so med nami bolezni, ki so lahko bolj usodne od covida 19,« je dejal Janez Fajfar. »Če lahko za različne priložnosti osvetlijo Eifflov stolp, bomo tudi mi za tako priložnost za dve uri osvetlili grajsko skalo in Blejski grad«,

Bled je ponosen, da je lahko del tako pomembne svetovne akcije na področju javnega zdravja.  

 

V Sloveniji projekt organizirajo:

Onkološki inštitut Ljubljana, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA- preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu, Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Svetovna zdravstvena organizacija. 

Oglejte si tudi