Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Trajnostno naravnan razvoj Bleda

Bled - Bled spada v okoljsko najbolj urejene občine. Preko 90 % gospodinjstev ima urejen priključek in odvajanje odpadnih vod v centralno čistilno napravo. Stopnja ločeno zbranih odpadkov je na zavidljivi ravni in primerljiva z najbolj razvitimi državami. Sočasno z urejanjem komunalne infrastrukture so v občini uredili številna vaška jedra na Bledu (Grad, Zagorice, Mlino), Bohinjski Beli in v Zasipu.

 

Na drugi strani se preko 35 % občine nahaja na zavarovanih območjih narave in kulturne dediščine. Med temi območji je najbolj prepoznavno jezero z otokom, sicer pa občino na jugu in vzhodu objemata Savi Bohinjka in Dolinka, na severu in zahodu pa jo varujejo pobočja Mežakle, Pokljuke in Jelovice. Prav zato je območje razglašeno za območje najvišje stopnje nacionalne prepoznavnosti.

 

Zeleni koncept občine se odraža tudi na drugih področjih. Vrstijo se energetske sanacije javnih objektov, več je izkoriščanja obnovljivih virov energije, vse bolj pogosto na blejskih cestah srečujemo električna vozila. Eden glavnih strateških premikov se dogaja ravno v tem trenutku. V javni obravnavi je podrobni prostorski načrt za ureditev ožjega središča Bleda, ki kot ključno novost postopoma ukinja parkiranje na obali jezera in osrednji promenadi. To bo predvsem za dnevne obiskovalce po novem urejeno na območju bivše tovarne Vezenine. Sicer pa načrt prinaša podlage za trajnostno preureditev priobalnega pasu z osrednjimi parki in drugimi javnimi površinami.

 

Javna obravnava dokumenta bo 27. avgusta ob 16. uri v festivalni dvorani, dokument pa je javno razgrnjen do 5. sepetmbra.

Oglejte si tudi